Vesti iz zemlje

10.08.2023. 17:13

Klima 101

Autor: Čedomir Savković

Orezano drveće pretrpelo manje štete tokom oluje

Isčupano drvo u oluji Foto: Nova ekonomija

Tokom nedavnih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlje regiona i Srbiju, u Novom Sadu je bolje sačuvano drveće koje je orezano i redovno održavano. Loše su prolazila stabla sa razgranatim krošnjama

Održavanje gradskog zelenila je veoma zahtevan posao, ali se tokom oluje u Novom Sadu pokazalo da je to veoma važno za spas gradskog drveća, piše u svom autorskom tekstu za portal Klima 101, Dejan Stojanović, pomoćnik direktora Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu:

Snažnim vetrovima tokom oluja nije odoleo ni jedan od simbola Novog Sada – stablo koprivića u Ulici Modene, inače zaštićeni spomenik prirode od 1978. godine.

Svojom bogatom krošnjom koprivić je decenijama štitio prolaznike od jakog sunca ili pljuska. S obzirom na to da je staro preko 150 godina, drvo je bilo pri kraju svog životnog veka.

Pregledom terena utvrđeno je da su u Novom Sadu bila ugroženija stabla u zapadnom delu grada sa strane odakle su dolazili olujni vetrovi, bez obzira na vrstu drveća i starost, dok su u gradu su češće bila oštećena i padala visoka stabla sa razgranatim krošnjama.

Međutim, u situacijama gde su se u drvoredima u istim ulicama nalazila i skorije orezana i neorezana stabla, očigledno je bilo da je manje lomova i izvala kod orezanih stabala, što govori u prilog tome da intenzivnije mere održavanja mogu imati dugoročne pozitivne efekte.

Stojanović kaže i kako je teško odgovoriti na pitanje kako izgleda upravljati gradskim zelenilom: „U tom pitanju je sadržan dugačak niz potpitanja kako iz sfere pejzažne arhitekture, šumarstva i ekologije, tako i onih socijalno-vrednosnih“, dodaje .

Građani ne vole da vide komunalne radnike sa motornim testerama u svom kraju, pogotovo kada se stabla ruše i uklanjaju. I to je sasvim razumljivo, oni ne mogu da znaju da li to znači da uskoro u komšiluku mogu da očekuju neku novu zgradu ili se drveće seče iz opravdanih razloga.

Nakon vremenskih nepogoda koje su nas pogodile ovog leta, možemo da izvučemo slične zaključke, doduše na mikro-planu – za to je dovoljno da ste posle nevremena prošli Futoškim putem, navodi Stojanović:

„Ovu novosadsku ulicu karakteriše raskošan drvored platana. Pre oluje koja se odigrala krajem proteklog meseca, nadležne službe su orezale stabla sa jedne strane Futoškog puta, ali nisu stigle da urade isto i sa druge. Rezultat? Orezano drveće pretrpelo je znatno manje štete“.

Ipak, potrebno je i više poverenja u stručne ljude. Za stručne ljude, kako Stojanović navodi, opravdanost seče stabala leži pre svega u bezbednosti.

„A kada se u vašem okruženju nalazi džinovsko drvo koje je prestarilo, pitanje je trenutka kada će se neka grana odlomiti ili celo stablo pasti. Rizici su veliki s obzirom na to da smo imali više ljudskih žrtava u protekloj deceniji“, dodaje se u tekstu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine bore se protiv seče starog drveća sa vrlo konkretnim argumentom: da su ona centar biodiverziteta, kao i da skladište značajne količine ugljen-dioksida, što je bitno u borbi protiv globalnog zagrevanja.

„Bilans olujnog vremena ne uključuje samo panjeve ostale nakon seče dugovečnih stabala – u parkovima i na drugim zelenim površinama u svojim gradovima sigurno ste zatekli i uništeno mlado drveće. To nam ukazuje na kompleksnost situacije. Vetrovi nisu lomili i rušili isključivo drveće koje postoji od pamtiveka, već i ono znatno mlađe – potencijalno zdravije i vitalnije“, dodaje Stojanović.

Osetljivosti takvih sadnica leži i u slabijem i manje razgranatom korenovom sistemu. U prve tri godine drveću je potrebna posebna nega – obogaćivanje zemljišta humusom, redovno zalivanje, malčiranje kojim se čuva vlažnost i sprečava rast korova, itd.

Osim seče, građani su nepoverljivi i prema orezivanju

Veliki je pritisak javnosti da se stabla ne diraju bez obzira na njihovu starost, kaže Stojanović.

Stanovništvo nije sigurno da li se gradski drvoredi uklanjaju planski, da li se uklanja oštećeno i bolesno drveće i da li će na njihovo mesto doći nove sadnice.

Treba da pratimo zdravstveno stanje drveća i da ih postepeno, odnosno sukcesivno, zamenjujemo onda kada je njihovo stanje narušeno.

U Insitutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u tom procesu koristi se i specijalni elektronski uređaj, rezistograf, kojim se utvrđuje stepen truleži u stablu te se na osnovu toga odlučuje o njegovom eventualnom uklanjanju.

Stručnjaci se neće susreti sa otporom tek pri tom poslednjem koraku: seči drveta. Predmet sumnji je i orezivanje.

Uprkos tome što efikasnost ove prakse javnost dovodi u pitanje, ona je sasvim normalna, uobičajena i štaviše – poželjna, procenjuje se da se oko 60 odsto aktivnosti u urbanom šumarstvu u toku dana svodi na odstranjivanje suvišnih delova vegetacije.

ISKUSTVA IZ KANADE

Kanađani su lekciju o važnosti orezivanja naučili nakon smrtonosne snežne oluje u decembru 2013. godine. Iako nije oboreno mnogo drveća, na imanjima su padale manje ili veće grane. Kako pokazuje jedna studija koju je sproveo Univerzitet u Torontu, zbog tog iskustva, neki stanovnici su se opredelili da sami češće orezuju stabla i da unaprede brigu o drveću u privatnom vlasništvu, ali i da apeluju na vlasti da isto rade i sa onim na javnim posedima, podseća stručnjak Insituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.