Foto: Pixabay

Osam saveta za bezbednu kupovinu preko interneta

Foto: Pixabay
"Crni petak" je postao popularan i u Srbiji. Mnogobrojne prodavnice i trgovinski lanci snižavaju cene, a mnogi kupci se odlučuju i za kupovinu putem interneta. Evo nekoliko saveta ukoliko i vi kupujete online.  

Osam saveta za bezbednu kupovinu preko interneta

1. Proverite da adresa veb-stranice na kojoj se vrši plaćanje počinje sa „https”.
2. Preporučuje se upotrebu sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite. Sigurni sajtovi za plaćanje sadrže opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja.
3. Obratite pažnju na simbol katanca pored veb adrese - ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.
4. Ne preporučuje se korišćenje kartice za plaćanja na nepoznatim sajtovima igara na sreću, kao ni na sajtovima za odrasle.
5. Nikada ne treba unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta, banke nikada neće tražiti dostavljanje PIN koda.
6. Nikada ne treba slati fotokopiju kartice e-mail-om.
7. Preporučuje se izbegavanje kupovine sa deljenih računara, poput onih u internet kafeima.
8. Potrebno je pročitati sva obaveštenja i poruke koje se pojave na ekranu pre samog plaćanja.

Ako kupujete nešto od prodavaca iz inostranstva, dobro proučite uslove i vreme trajanja isporuke, jer se može dogoditi, na primer, da vaši novogodišnji pokloni stignu u februaru. Uzmite u obzir i troškove i vreme potrebno da vaš paket prođe carinu.

Više informacija o tome kako da kupujete bezbedno, izbegnete internet prevare, ali i o važnim temama u oblasti finansija, potražite na ErsteZnali.rs, besplatnoj i nekomercijaloj* platformi za finansijsku edukaciju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara