Vesti iz zemlje

19.02.2017. 08:52

OSI, Opozicionar

Autor: Nova Ekonomija

OSI: Er Srbija u 2014. napravila gubitak od 67 miliona evra

Prema finansijskom izveštaju Er Srbije iz 2014, ta kompanija godinu je završila sa minusom od 67 miliona evra. Gubici ove kompanije pokrivaju se iz budžeta Srbije, a samo u 2014. Vlada je upumpala 69.318.442 evra u Er Srbiju. Ono što je još gore jeste činjenica da se finasijki izveštaji ove kompanije čuvaju u strogoj tajnosti, piše Open source investigations (OSI).

Etihad ervejz 2013. godine potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije. Tada je pokrenuta Er Srbija, a ugašena je nakon skoro 70 godina stara nacionalna kompanija JAT ervejz. Vučić je govorio o godišnjim gubicima JAT-a, a činjenica je da je ta kompanija poslovala znatno bolje nego što sada posluje Er Srbija, piše OSI.

Prema sporazumu koji su potpisale Vlada Srbije i Etihad, ta kompanija ima 49 odsto udela kao i pravo da pet godina upravlja Er Srbijom. Takođe, obe strane trebalo je da ulože 40 miliona dolara u novu kompanije, a složili su se da svaka dalje obezbedi i finansiranje u iznosu od 60 miliona dolara.

Vučić je isticao da očekuje da kompanija postane profitabilna u roku od godinu dana, a u skladu s tim u martu 2015. naveden je neto dobit od 2.7 miliona evra za 2014. godinu.

Međutim, kako piše OSI, ostvareni rezultat bio je u stvari direktna investicija Vlade Srbije. 

Za samo godinu dana, Vučićeva vlada upumpala je oko 69 miliona evra u Er Srbiju. U stvari, 40 miliona dolara koje je obećao Etihad nisu investicija već kreditna garancija Vlade Srbije.

Prema sporazumu, tokom 2017. Etihad mora da pokrije srazmeran deo poslovnih gubitaka (49 %). Ako kompanija sa sedištem u UAE odluči da napusti projekat Er Srbija, srpski narod će morati da plati 40 miliona dolara, navodi OSI.

Vučićeve laži o Er Srbiji

Vučić je tvrdio da je JAT ostvarivao značajne gubitke, međutim to je bila laž. 

Kako tvrdi OSI u svom tekstu, JAT je u svojoj istoriji radio znatno bolje nego što Er Srbija trenutno posluje. Gubitak od 67 miliona evra u 2014. godini mnogo je gori nego bilo koja godina u poslovanju JAT-a. 

Pre gašenja 2013, JAT je prijavio gubitak od 7 miliona evra u 2009, 25.6 miliona evra u 2010, 30.4 miliona u 2011. i 32.6 miliona u 2012.

S druge strane, Er Srbija nema javne finansijske izveštaje, tačnije ti izveštaji poznati su samo malom broju ljudi. Takođe, ta kompanije i Agencija za privredne registre (APR) krše zakone Republike Srbije jer ne obljavljuju finansijske izveštaje u okviru zakonskog roka. Međutim, nijedan državni organ nije reagovao na ovu situaciju.

Uzgred, na sajtovima Er Srbije i APR-a poslednji objavljeni finansijski izveštaj je izveštaj JAT-a iz 2013. godine.

Kako navodi OSI, sam Vučić je pokrenuo partnerstvo Vlade Srbije i Etihada. A zanimljiva je činjenica da je predsednik Etihada Džejms Hogan lični prijatelj osnivača lobističke agencije Bell Pottinger čije je usluge koristio upravo Vučić. Hogan je početkom ove godine dobio otkaz zbog loših poslovnih rezultata.

Postavlja se pitanje šta će se desiti sa Er Srbijom u 2017. godini. Prema porazumu potpisanom između Vlade Srbije i Etihada, kompanija je mogla da računa na državne pomoći i subvencije do 31. decembra 2016. Da li će Etihad pokriti polovinu gubitaka Er Srbije? Da li će Er Srbija bankrotirati?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.