Vesti iz zemlje

01.10.2021. 16:44

Promo

Autor: Nova Ekonomija

Osvrt na dobročinstvo: Veliki napredak Srbije na Svetskom indeksu davanja

Autor teksta je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog forumaNa Evropski dan fondacija i donatora koji se obeležava 1. oktobra, Srpski filantropski forum se osvrće na najnovije podatke da je na Svetskom indeksu davanja, koji već deset go...

Foto: Pixabay

Autor teksta je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma

Na Evropski dan fondacija i donatora koji se obeležava 1. oktobra, Srpski filantropski forum se osvrće na najnovije podatke da je na Svetskom indeksu davanja, koji već deset godina objavljuje međunarodna organizacija Charitable Aid Foundation (CAF), Srbija 2020. godine zabeležila izuzetan skok na 48. mesto, sa 129. pozicije na kojoj je bila 2018. godine, te postala šesta zemlja na listi zemalja koje su najviše napredovale. 

Filantropska zajednica u Srbiji je godinama nastojala da dobročinstvo u Srbiji predstavi na najbolji mogući način, i kada je reč o načinima formiranja ove liste i adekvatnim podacima za njeno kreiranje. Pre četiri godine, u Srbiji je formirana Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, čiji je član i Srpski filantropski forum, zajedno sa Trag fondacijom, Smart koletkivom, Catalyst Balkans, Forumom za odgovorno poslovanje i Privrednom komorom Srbije. Ubrzo je inicirano i osnivanje Saveta za filantropiju Vlade Srbije, koju čine predstavnici Koalicije i Vlade Srbije sa predsedavajućom, premijerkom Anom Brnabić i kopredsednicima, izvršnim direktorom Srpskog filantropskog foruma, Veranom Matićem i šefom kabineta predsednice Vlade Srbije, Milošem Popovićem, sa ciljem unapređenja okvira za davanje. 

Iako je poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući naporima koje je ulagala Koalicija, bilo napretka, do prošle godine smo, ipak, bili na donjem delu liste koja obično obuhvata od 110 do 140 zemalja. Imajući u vidu teške okolnosti prošle godine, ovaj izuzetan skok postaje još značajniji. Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo, , ponosni su na ovaj rezultat koji je najviše doprineo osobama kojima je pomoć i podrška najpotrebnija u jednoj od najtežih godina opterećenoj izazovima koje je donela pandemija COVID-19. 

Kada je reč o podacima koji su prikupljeni u zemlji, Catalyst Balkans, članica Koalicije za dobročinstvo, izvestila je da je zabeležena gotovo tri puta veća darivana suma u 2020. u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj ogroman skok, i kada je reč o konkretnim podacima, i kada je reč o listi Svetski indeks davanja, rezultat je niza uticaja: nema sumnje da je kontinuirana aktivnost Koalicije za dobročinstvo doprinela tome, ali je pandemija COVID-19 snažno podstakla tu motivaciju, kako poslovnog sektora da naprave veliki iskorak u davanju za opšte dobro, tako i građana koji su se masovno odazivali i pružali podršku pojedincima i zdravstvenom sistemu. Protekle godine je zabeležena rekordna suma, građani i kompanije donirali su više od 90 miliona evra za opšte dobro. Isti motiv je doprineo i nizu inovativnih individualnih akcija, različitih aukcija na društvenim mrežama u kojima su pojedinačne inicijative, aukcije donosile više desetina hiljada evra individualnih i kolektivnih donacija. 

Građani i kompanije u Srbiji su dokazali da poseduju visok stepen odgovornosti prema javnom interesu i humanost u odnosu na pojedinačne potrebe solidarnosti. 

Ovaj veliki iskorak govori o potencijalima, da kada je teško, granice dobročinstva i solidarnosti ne postoje. Pandemija je svakako dala veliki impuls ovakvim rezultatima. Tu se, međutim, ne treba zaustaviti, sada je neophodno zaista unaprediti zakonski okvir za davanja tako da on ne bude incident za koji je neophodna velika nacionalno nesreća ili globalni problem, već da se stvore zakonski uslovi koji podstiču solidarnost i davanja bez tih destruktivnih podsticaja. Vlada mora da obezbedi da svako davanje bude propraćeno odavanjem priznanja i uklanjanjem svake prepreke koje dodatno opterećuju davanja za društveno odgovorne i humanitarne akcije. 

Zato pozivam Vladu Republike Srbije da usvoji predloge Koalicije za dobročinstvo, koji se tiču ukidanja PDV na donacije hrane pred istek roka trajanja, jer bismo time značajno povećali količine donirane hrane, koje bi bile na raspolaganju za najranjivije grupe. 

Kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja je u toku, a povodom Nacionalnog dana davanja, 9. oktobra, koji je ustanovio Srpski filantropski forum, ukazuje na problem nedovoljnih donacija hrane i nudi rešenje , između ostalog, kroz solidarnost građana, kompanija i medija, ali i kroz poruku institucijama Vlade Srbije da stvore okolnosti u kojima će biti nedopustivo uništavanje viškova hrane ili one kojoj predstoji istek roka trajanja, kao i da svi kapaciteti budu usmereni ka rešavanju problema nedostatka hrane sa kojim se suočavaju naši najsiromašniji sugrađani. 

U Evropi danas postoji 147.000 fondacija koje daju približno 60 milijardi evra godišnje za osnaživanje zajednica širom Evrope. Neprofitne organizacije u EU kroz podršku koju pružaju, procenjuje se, plaćaju 6 milijardi evra PDV-a na koje nemaju pravo povratka, osim u određenim zemljama poput Irske i Danske koje vrše povrat plaćenog PDV-a neprofitnim organizacijama kroz kompenzacione fondove. U Srbiji je, prema aktuelnim podacima, registrovano 993 fondacija i zadužbine.

Srpski filantropski forum je članica Evropske federacije fondacija i donatora – DAFNE, koji je 2013. godine ustanovio 1. oktobar kao Evropski dan fondacija i donatora. 

Svakog 1. oktobra, dobrotvorne organizacije, fondovi, zajednice, donatori, filantropi i volonteri se okupljaju širom Evrope kako bi ukazali na pozitivnu ulogu koju fondacije imaju u evropskim društvima, podigli svest javnosti o značaju filantropije i dobročinstva i podstakli još više davanja i građanskih akcija. 

Tim povodom, DAFNE i Centar evropskih fondacija (The European Foundation Centre) pokreću kampanju pod nazivom „Korak u budućnost“ sa ciljem podizanja svesti javnosti o doprinosu filantropije u izgradnji bolje budućnosti za naredne generacije – na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.  Da bismo zakoračili u sutra, moramo otključati potencijal filantropije kako bi filantropija bila katalizator trajne i transformacione promene na bolje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.