Vesti iz zemlje

20.07.2022. 12:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

OTP banka postaje vlasnik Alpha Banke Albanija

OTP banka

OTP Grupa najavila je okončanje postupka akvizicije Alpha Banke Albanija, a planirano je da započeti proces integracije traje do 2023. godine. 

Do njihovog pravnog spajanja (koje se očekuje krajem 2022. godine), dve banke će poslovati kao zasebni entiteti, saopštila je OTP banka.

Završetkom ove transakcije, OTP Grupa u Albaniji postaje peta najveća banka po ukupnoj aktivi, i treći najveći kreditor u Albaniji.

U ovom trenutku klijenti Alpha Banke Albanija ne treba ništa da preduzimaju u vezi sa promenom vlasništva, a biće blagovremeno obaveštavani o ključnim etapama spajanja banaka, navodi se u saopštenju.

„Alpha Banka Albanija jeste banka koja uspešno posluje sa dobrom upravljačkom strukturom i ona je postala dragoceni član OTP Grupe. Naš ulazak na tržište Albanije pre četiri godine se pokazao kao ispravna odluka, s obzirom na to da je od onda naša banka članica OTP Albanija ostvarila najveći deo svojih ambicioznih strateških ciljeva i postala najprofitabilnija i najrentabilnija banka u Albaniji u 2021. godini, uprkos njenoj skromnoj veličini“, rekao je Laslo Volf (Laszlo Wolf), zamenik generalnog direktora OTP Banke u Mađarskoj.

Alpha Banka Albanija privremeno će da nastavi da koristi svoj naziv’ Alpha Bank Albania’, s tim da, kako se navodi, Alpha Bank Albania više ni na koji način nije deo Alpha Bank Grupe.

Nakon finansijske krize, nove transakcije su otpočele 2014. godine i od tada je OTP banka najavila kupovinu 12 finansijskih institucija i bankarskih portfolija u devet zemalja, uključujući i sadašnju akviziciju Alpha Bank Albanija.

Sve ove banke, osim slovenačke Nove KBM čiji je postupak kupovine još u toku, uspešno su integrisane u bankarsku grupu, navodi se.

Sedište OTP Grupe je u Budimpešti, u Mađarskoj, a bankarska grupa se kotira na Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.