Vesti iz zemlje

21.12.2018. 12:56

Danas Online

Autor: Goran Vesić

OTP postaje druga najveća banka u Srbiji

Sosijete ženeral grupa saopštila je juče da je postigla sporazum o prodaji banke, osiguranja i lizing kuće u Srbiji mađarskoj OTP grupi.
Kako se navodi u saopštenju, ostalo je da se dobiju dozvole Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije za ovo preuzimanje. Takođe se navodi da je prodaja banke u Srbiji OTP-u deo sporazuma o preuzimanju Sosijeteovih banaka u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj ovoj grupaciji.
Francuzi nisu saopštili cenu po kojoj su prodali banku, ali sagovornici Danasa iz bankarskog sektora kažu da je dogovoreni iznos veći od knjigovodstvene vrednosti kapitala i da je u rasponu od 375 do 440 miliona evra. U ovaj iznos uklapa se i suma koju je Sosijete u novembru dobio za svoju Euro banku u Poljskoj slične veličine kao i banka u Srbiji. Naime, 17. po veličini banku u Poljskoj sa aktivom od 3,27 milijardi evra i prošlogodišnjim profitom od 24 miliona evra Sosijete je prodala za 422 miliona evra, mada se očekuje da cela transakcija bude završena polovinom sledeće godine nakon što dobije odobrenja regulatora. Sosijete ženeral banka u Srbiji ima aktivu od 2,45 milijardi evra i profit u prošloj godini od 50 miliona evra i četvrta je banka po veličini na tržištu.
Ukoliko ova transakcija prođe kod nadležnih, grupa banaka u vlasništvu OTP banke, koja je krajem prošle godine kupila Vojvođansku banku zajedno sa NBG lizingom za 125 miliona evra, više bi nego udvostručila tržišno učešće i zauzela drugo mesto po veličini u Srbiji. Sve tri banke su prema (prema završnim bilansima za 2017) imale zbirno tržišno učešće od 14,36 odsto. Ispred bi ostala samo Inteza sa udelom aktive u ukupnoj aktivi sektora od 16,7 odsto, a iza mađarske grupe bi se našla državna Komercijalna banka sa 11 odsto i austrijska Unikredit banka sa 10,8 odsto učešća.
Za razliku od Sosijete ženerala, koji je u 2017. ostvario dobit od šest milijardi dinara (50 miliona evra), OTP i Vojvođanska su zabeležile gubitke. OTP banka je završila godinu u minusu od 458 miliona dinara (nešto manje od četiri miliona evra), a Vojvođanska čak 2,1 milijardu dinara ili 17,4 miliona evra.
U prvih šest meseci ove godine situacija je nešto bolja za Mađare pa je OTP ostvarila dobit od 35,4 miliona dinara, a Vojvođanska 225,8 miliona dinara. Ipak, to je zanemarljivo prema dobiti od 5,3 milijarde dinara koliko je u prvom polugodištu prikazala Sosijete ženeral banka.
Ovim se nastavlja proces konsolidacije u srpskom bankarskom sektoru u poslednje dve godine u kojim je šest banaka promenilo vlasnike. Trenutno je u toku otvoren poziv za podnošenje ponuda za državni udeo u Jubmes banci, a prema izjavama zvaničnika i sporazumu sa MMF-om do kraja sledeće godine bi novog vlasnika trebalo da dobije i Komercijalna banka koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.