Vesti iz zemlje

09.09.2023. 17:27

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren deveti Mejkers lab u Srbiji, evo u kom gradu

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

Tehnička škola u Mladenovcu, poznata po zapaženim uspesima učenika u preduzetničkim programima, započinje novu školsku godinu bogatija za prostor u kome će se razvijati inovacije, nove ideje i mladi koji menjaju budućnost. Nakon 8 otvorenih Mejkers labova za godinu dana, svečano je otvoren još jedan, a do kraja godine centre za inovacije i multidisciplinarnost dobiće još 6 škola širom zemlje.

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

Predstavnici Grupe za obrazovanje, zajedno sa predstavnicima kompanija koje podržavaju ovaj program,  posetili su 8. septembra Tehničku školu u Mladenovcu  povodom zvaničnog otvaranja Mejkers laba koji je uveličao i obeležavanja Dana škole za učenike, nastavnike i zajednicu ove srednje škole.

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

Na otvaranju učionice budućnosti koja ovog puta uključuje i profesionalni studio, u ime škole-domaćina, o značaju savremenih programa za obrazovanje mladih govorili su Dobrica Đurđević, direktor škole, kao i Milan Božić, nastavnik i koordinator Mejkers laba i mentor jedne od učeničkih kompanija koja je ostvarila zapažene uspehe u različitim preduzetničkim programima.

 

O značaju udruživanja za bolju budućnost mladih pa i celog društva, prisutnima su se obratili predstavnici Grupe za obrazovanje, kao i novih nacionalnih partnera inicijative – Anja Aleksić, članica Upravnog odbora kompanije Comtrade i Aleksandar Nikolić, direktor marketinga brenda Tesla. Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva prosvete, Radovan Živković.

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

“Elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo su područja rada u okviru kojih Tehnička škola u Mladenovcu već više od 60 godina beleži zapažene rezultate, uspešne učeničke projekte i saradnje sa privredom i drugim sektorima. Preduzetničke ideje koje pomeraju granice, uspesi učeničkih kompanija na nacionalnom i svetskom nivou, profesionalci, doktori nauka u navedenim oblastima, samo su neke od stvari kojima Tehnička škola može da se pohvali”, istakao je direktor škole Dobrica Đurđević tokom svečanog otvaranja Mejkers laba.

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

Svi dosadašnji uspesi i zalaganja učenika i nastavnika ove škole biće nadograđeni aktivnostima i programima u novom Mejkers labu, kao i snažnom podrškom privrede od samog nastanka inicijative kako u pogledu deljenja znanja i iskustva, tako i sopstvenih proizvoda i usluga za kvalitetniji rad u učionicama budućnosti.

Koji je krajnji cilj misije otvaranja Mejkers laba i šta je do sada urađeno u već otvorenim Mejkers labovima govorili su rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Otvaranje Mejkers laba u Mladenovcu, foto: Marko Risović

“Već 18 godina koliko postoji organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, učenici iz Mladenovca briljiraju u svim našim programima, od onlajn simulacije banke u akciji do takmičenja učeničkih kompanija. Siguran sam da će se njihovi uspesi i dalje nizati, sada uz dodatu vrednost prostora koji će im omogućiti da svoju kreativnost i inovativnost još više razviju. Nadam se da će ovaj Mejkers lab postati omiljeno mesto okupljanja preduzimljivih mladenovačkih srednjoškolaca i da će se iz njega izroditi još mnogo učeničkih kompanija”, izjavio je Darko Radičanin.

Pored kompanija koje već podržavaju izgradnju Mejkers labova u srednjim školama širom Srbija, a to su Henkel, Tarkett, ROMA company i NCR fondacija, timu nacionalnih partnera pridružuju se i kompanije Comtrade i Tesla. Istraživanje, prezentovanje, pristup globalnom znanju, saradnja na daljinu ili povezivanje sa drugim školama u zemlji ili inostranstvu je od izuzetnog značaja za svaku školu. Zbog toga kompanija Tesla donira velike pametne televizore za svaki postojeći i novi Mejkers lab u zemlji, kako bi sve ovo olakšala i unapredila za hiljade srednjoškolaca u Mejkers školama.

 

Da privreda i te kako može i treba da podrži obrazovanje mladih i upozna ih sa realnim sektorom, potvrdila i Anja Aleksić, članica Upravnog odbora Comtrade-a, čije kompanije otvaraju vrata srednjoškolcima u zemlji da se upoznaju sa savremenim poslovanjem i dele znanja svojih stručnjaka kroz predavanja i radionice u Mejkers labovima.

 

“Comtrade već dugi niz godina, od svog osnivanja, pruža podršku i svoju ekspertizu kroz razne aktivnosti i projekte u oblasti obrazovanja, koje je srž našeg društveno-odgovornog poslovanja.  Izabrali smo najbolje predavače, ljude koji imaju značajno znanje i iskustvo, kao i sposobnost da ih prenesu na nove generacije. To su eksperti iz oblasti softverskog i sistem inženjerstva i biznis analitičari, kao i drugi stručan kadar koji će podstaći mlade talente i buduće lidere na dalje usavršavanje. Dragim đacima i nastavnom kadru Tehničke škole u Mladenovcu želimo puno uspeha i srećan početak rada u ovoj inspirativnoj učionici”, kaže Anja Aleksić.

Novi smer i nove prilike za mlade u Mladenovcu

 

Mejkers lab u Tehničkoj školi u Mladenovcu donosi i novine kada je reč o nastavnom programu i planu. Naime, ovog puta učionica budućnosti u sastavu će imati i video montažni studio u kome će se izvoditi nastava iz predmeta Tehničar multimedije što će omogućiti učenicima da steknu znanja iz oblasti audio i video tehnike. Na ovaj način, kroz aktivnosti u vannastavnim programima, mladi će imati priliku da se upoznaju sa veštinama za 21. vek ali i da nadograde već postojeće koje stiču u okviru redovne nastave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.