Vesti iz zemlje

15.04.2024. 15:01

Nova Ekonomija

Autor: Anica Kovačević

Otvoren poziv: StarTech inovatorima daje grantove do 50.000 dolara

Vlada_StarTech_Jelena_Begovic_Naled_APRIL Nova Ekonomija/Anica Kovačević

Poziv za četvrti konkurs podrške inovacijama StarTech otvoren je do 31. maja, a kroz njega će preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća moći da konkurišu za grantove vredne do 50.000 dolara, ali i za program ubrzanog razvoja koji će inovatorima olakšati put do investicija i tržišta.

Ovo uključuje i mogućnost učešća na događajima za povezivanje startapa i investitora i na međunarodnim sajmovima i izložbama, naveli su organizatori programa na današnjoj konferenciji u Vladi Srbije.

Pravo učešća na konkursu imaju startapi i biznisi registrovani od januara 2015. godine do kraja decembra 2023. godine, a prednost će imati mikro, mala i srednja preduzeća.

“U Srbiji broj startapa raste, trenutno ih je preko 700, što jasno govori da strateškim planiranjem i delovanjem, saradnjom privatnih kompanija, države i civilnog sektora možemo da unapredimo ekosistem”, istakla je Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija tokom lansiranja četvrtog po redu javnog poziva.

Ona je dodala da se Srbija na Globalnom indeksu inovacija popela na 53. mesto, što je za dve pozicije više nego 2022. godine.

Za razliku od ranijih konkursa, program nije namenjen neformalnim timovima i projektima koji nisu započeli razvoj proizvoda.

Bespovratnim grantom se može finansirati razvoj inovacije kroz primenu novih ili znatno poboljšanih proizvoda/usluga, procesa, marketinških ili poslovnih metoda.

Nakon prve tri godine programa, tokom kojih je podrška u većoj meri bila usmerena na inovacije u ranoj fazi razvoja, StarTech nastavlja aktivnosti sa fokusom na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaće i strana tržišta investicija, proizvoda i usluga.

Izuzev finansijske podrške, StarTech tim radi i na sistemskom unapređenju uslova za poslovanje inovatora – te je u prve tri godine rada, pružena podrška unapređenju propisa i praksi u oblastima od posebnog značaja za inovatore.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris kazao je da je uslov za dobijanje granta i da sam korisnik uloži sredstva u vrednosti 20 odsto celog projekta (minimalno učešće).

„Kada smo pokretali StarTech imali smo jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije tako da bude zasnovana na znanju. Projekat je doprineo da se poveća broj inovativnih biznisa kod nas, stvore bolji uslovi za inovatore i Srbija pozicionira kao zemlja koja podstiče i podržava inovativne biznise. Ono što je zanimljivo jeste da smo paralelno sa ovim projektom mi bili takođe u procesu transformacije naše kompanije ali i cele industrije“, kazao je Miletić.

(To) bi bilo nekih 10.000 dolara sopstvenih sredstava u taj proizvod/uslugu za koji potražuje sredstva”, dodatno je pojasnila Jelena Bojović, programska direktorka NALED-a.

Ona je dodala i da je program tokom prve tri godine u većoj meri bio usmeren na inovacije u ranoj fazi razvoja, a da je sada fokus na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaća i strana tržišta investicija.

„U ovom ciklusu zato ćemo dodeliti najmanje deset većih grantova i pružiti podršku kroz Program ubrzanog razvoja“, dodala je je Bojović.

Kao bitan element u pripremi aplikacije navodi se i prijava za stručnu podršku – čiji je rok za podnošenje 10. maj do 18 časova, dok je finalni rok za podnošenje same aplikacije jeste 31. maj, takođe do 18 časova.

Nakon toga sledi administrativna provera pristiglih aplikacija, potom ide uža selekcija kandidata sredinom jula, kao i terenska poseta kandidatima – a kada se sve obavi završni pičing će biti u septembru, nakon čega će se doneti i krajnja odluka o finansiranju.

Kompletan set dokumentacije za prijavu dostupan je na stranici www.startech.org.rs/konkurs2024, a popunjena dokumenta se prilažu kroz onlajn formular na stranici www.startech.org.rs/prijava2024.

Takođe, potencijalni kandidati se mogu prijaviti i za stručnu podršku u pripremi biznis plana, kao ključnog elementa aplikacije za finansijsku podršku.

Rok za popunjavanje ovog formulara je 10. maja, a prijava je dostupna na: www.startech.org.rs/prijava-podrska-2024.

Za sve detalje kandidati mogu kontaktirati tim StarTech-a na info@startech.org.rs ili na 0800 000020.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove od oko tri miliona evra. Među nagrađenim su uređaji za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, merenje temperature beba, mobilni skener glave, softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, aplikacije za praćenje poljoprivredne proizvodnje, probiotik za dijabetes, suplement protiv helikobakterije, sistem za prevenciju šumskih požara…

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije, a sa ciljem ubrzanog privrednog rasta i transformacije naše ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu i zasnovanu na znanju i inovacijama.

Počinje novi StarTech konkurs, inovatorima do 50.000 dolara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.