Otvoreni podaci adresnog registra za efikasniju privredu

Foto: Pixabay

Šifrarni adresni registar od sada je dostupan građanima i privredi za korišćenje bez ikakvih ograničenja. U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu navode da to osigurava mogućnost povezivanja svih podataka javnog sektora, da se time pospešuje privreda i omogućava razvoj e-trgovine.

Adresni registar je osnovni i javni registar koji sadrži podatke o ulicama i kućnim brojevima za teritoriju Srbije.

Uređen je Zakonom o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru a podaci adresnog registra su javni i deo su Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Zahvaljujući saradnji Republičkog geodetskog zavoda i Kancelarije za IT i eUpravu, šifarnik Adresnog registra se može preuzeti na portalu otvorenih podataka data.gov.rs kao i na geoprostornoj platformi Geosrbija na opendata.geosrbija.rs. 

"Adresni registar je jedan od četiri najvažnija registra za efikasnije funksionisanje svake države i društva i ključni element uspostavljanja i razvoja eUprave. Otvaranje Adresnog registra je rezultat aktivnosti Vlade Srbije i Republičkog geodetskog zavoda na njegovom ažuriranju koje je pokrenuto krajem 2018. godine. Zahvaljujući novim i inovativnim tehnologijama, koristeći digitalnu platformu Geosrbija i satelitske snimke veoma visokog kvaliteta, Republički geodetski zavod je u rekordnom roku evidentirao i predložio jedinicama lokalne samouprave imenovanje 63.307 naziva ulica i utvrdio kućne brojeve", naveo je direktor RGZ-a Borko Drašković.

Integracijom Registra privrednih subjekata sa Adresnim registrom koji vodi Republički geodetski zavod je od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje registara koje vodi APR, čime će se obezbediti veća pravna sigurnost i transparentnost u radu privrednih subjekata.

"Otvoreni podaci kao što je Adresni registar, ali i drugi podaci na čijem otvaranju radi Kancelarija za IT i eUpravu, mogu značajno da ubrzaju digitalnu transformaciju javne uprave i privrede u Srbiji. U narednom periodu će se raditi kako na otvaranju novih setova podataka, tako i na njihovom kvalitetu i standardizaciji, kako bi dostigli svoj pun potencijal, navodi se na sajtu Kancelarije", dodaje se u saopštenju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.