Vesti iz zemlje

02.06.2016. 09:29

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Ove godine predviđa se najniža otkupna cena pšenice

Iako agronomi ove godine predviđaju dobar rod pšenice, poljoprivrednici se ne raduju mnogo budući da se predviđa najniža otkupna cena poslednje decenije od oko 16 dinara po kilogramu. Možda situacija ne bi bila tako loša da imamo sortiranje i plaćanje žitarica na osnovu kvaliteta, kažu stručnjaci. Od Direkcije za robne rezerve traže i interventan otkup viškova.

Da bi proizvođač pšenice sa ovakvom otkupnom cenom solidno zaradio, mora da postigne za trećinu veći prinos od prosečnih srpskih četiri i po tone po hektaru. 

Draško Prijić iz Jarkovca očekuje sedam i po tona budući da je koristio visokokvaliteno seme i zaštitna sredstva.

„To sve mnogo poskupljuje cenu pšenice i zato treba ministarstvo da prepozna taj kvalitet i da nagradi proizvođača koji tako proizvodi pšenicu, a ne proizvode sa tavana i sumnjivog kvaliteta“, kaže Prijić.

Smatra da bi pšenica proizvedena na taj način trebalo da bude bar tri, četiri dinara skuplja od ostale pšenice.

„Ja nisam čuo da neko još u srednjem Banatu ili u ovom delu razvrstava kategorije pšenice“, rekao je Prijić.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je izrada pravilnika o razvrstavanju pšenice po kvalitetu u toku. Na listu zahteva poljoprivrednici im stavljaju i interventni otkup robnih rezervi.

Žarko Galetin sa Produktne berze Novog Sada kaže da je praksa pokazala da onda kada država nastupi na tržištu, pogotovo sa nekom respektabilnijom količinom od 100.000 – 200.000 tona u otkupu, to definitivno utiče i podstiče cenu na tržištu u vreme samog otkupa kada je pritisak ponude najveći i kada je po pravilu cena pšenice najniža.

Iako se za domaće tržište pšenica uglavnom ne razvrstava, izvoznici i te kako mere sadržaj proteina i drugih parametara kvaliteta budući da to od njih traži strani kupac. S druge strane, pekarske smeše od visoko-kvalitetnih sorti pšenice uglavnom uvozimo.

„U poslednje vreme i neki naši proizvođači pokušavaju da naprave neke smeše na neki način sa poboljšivačima više rade nego sa različitim vrstama pšenice tako da za sada negde čak 95 posto se uvozi“, ističe Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Ove godine stručnjaci očekuju da će se sa srpskih njiva skinuti rekordnih tri miliona tona pšenice, 40 odsto zrna najboljeg kvaliteta će otići u izvoz.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.