Vesti iz zemlje

22.09.2014. 09:31

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Overa izjave jeftinija posle intervencije Ministarstva pravde

Cene notarskih usluga za sačinjavanje založne izjave koja se daje banci za hipoteku da bi se dobio stambeni kredit smanjiće se od sledeće nedelje za 60 odsto.
Kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde, na predlog ministra Nikole Selakovića Javnobeležnička komora je ponovo razmotrila tarife za nagrade notarima kad su u pitanju založne izjave. Zaključeno je da one ubuduće treba da iznose 40 odsto dosadašnje vrednosti.
To, praktično, znači da bi najjeftinija naknada ubuduće bila 3.600, a ne 9.000 dinara. Naravno, uz dodatih 20 odsto PDV. 
Nagrade će i dalje zavisiti od visine potraživanja, odnosno od vrednosti hipoteke, a za nekretnine vrednije od 14 miliona dinara, za svaki započeti milion, nagrada se povećava za 10 bodova. Maksimalna naknada, kao ni do sada, ne može preći 600.000 dinara. 
Ova odluka stupiće na snagu sledeće nedelje, kada bude objavljena u „Službenom glasniku“ i neće se primenjivati retroaktivno, već samo za nove hipotekarne kredite. 
U Ministarstvu je Novostima rečeno da je ministar sagledao početak rada javnih beležnika, koji su startovali 1. septembra, i prepoznao nezadovoljstvo građana velikim tarifama kada žele da uzmu stambeni kredit. 
Naime, sastavljanje i overa založne izjave s uvođenjem notarijata poskupela je 45 puta, jer je do tada cena tog dokumenta koji se parafirao u sudu bila 550 dinara na sve iznose stambenih zajmova. 
Sada ona zavisi od visine stambene pozajmice – što je veći kredit i založna izjava je skuplja. 
Ovaj trošak, kao što se očekuje, ne plaća banka nego klijent, pa tako rastu i ukupni troškovi kreditnog aranžmana za 0,1 odsto. 
Upravo zbog toga ministar pravde je uputio Javnobeležičkoj komori inicijativu za smanjenje nagrada (tako im je zvanično ime) notarima, što je i prihvaćeno. 
I Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, potvrdio je da se Komora saglasila sa predlogom ministra: 
„Postigli smo dogovor da izađemo u susret građanima i učinimo promet nekretnina pristupačnijim. Svaki put kad se pojave slične situacije, reagovaćemo u korist građana“, rekao je Đukanović. 
Od 1. oktobra javni beležnici moraće i da uvedu fiskalne kase kako bi se i elektronskim putem vodila evidencija njihovog prometa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dobre vijesti

         PONUDA ZAGrenja 2017

          E-mail: lendup.credit@gmail.com

    Pojedinci koji nude kredite na međunarodnoj razini. S kapitalom koji će se kratkoročno i dugoročno dugoročno financirati iz kredita (€ 5000) i (1.000.000.000 €) za sve ozbiljne ljude u stvarnoj potrebi, kamata je 2% godišnje. L’octroie financijski zajmovi, investicijski zajam, auto kredit, osobni zajam. Pristupačni kupci ne zadovoljavaju ozbiljni suzdržljiv čovjek E-mail: lendup.credit@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.