Srbija

01.02.2017. 12:26

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ožegović: Nagradna igra s računima važna za podizanje svesti o sivoj ekonomiji

Srbija

01.02.2017. 12:26

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović izjavio je za N1 da su očekivanja od nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koja počinje danas i trajaće do kraja marta, velika i da su prevashodno usmerena na podizanje svesti građana o štetnosti sive ekonomije.

„Očekujemo da shvate zašto siva zona ugrožava bezbednost građana pri kupovini određenih proizvoda ili usluga koje su u toj zoni. S druge strane, siva ekonomija utiče na nestabilno poslovno okruženje, država ostaje bez prihoda i onemogućava se podizanje nivoa kvaliteta javnih usluga“, objašnjava on.

Vlada Srbije proglasila je 2017. i 2018. za godine borbe protiv sive ekonomije, a prva mera je nagrada u kojoj se sakupljaju fiskalni računi.

Ožegović dodaje da je jedna od mera koja je sprovedena u borbi protiv sive ekonomije i donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru čija je primena krenula u avgustu 2015. godine. Navodi da je iste godine Vlada formirala i koordinaciono telo za borbu protiv sive ekonomije i da je donet akcioni plan koji ne obuhvata samo inspekcijski nadzor.

Ranije je, kako kaže, postojala „negativna nadležnost“ – prema neregistrovanim subjektima niko nije postupao, već su predmet kontrole bili samo oni koji posluju legalno

„To je samo po sebi nelogično i nenormalno. Zakon je povećao i transparentnost u postupanju inspektora jer i sami subjekti mogu da vide šta je predmet kontrole“, navodi Ožegović.

On tvrdi da je, prema anketama, došlo do popravljanja stavova privrednika o načinu postupanja inspektora i njihovoj obučenosti. Ono na čemu se radi je samnjivanje korupcije unutar inspekcijskih službi.

Podaci Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj pokazuju da zbog sive ekonomije državna kasa svakog dana ostaje uskraćena za osam miliona evra.

„Građani treba da znaju na šta se novac troši. Država razmišlja i o podsticanju poslovnog ambijenta malih i srednjih preduzeća, potencira se uvođenje elektronskog plaćanja, na isplatu plata preko banaka“, kaže Ožegović.

Objašnjava da ukoliko je procenat onih koji posluju u sivoj zoni visok, onda mora da se snizi nivo usluga ili poveća porez.

„A ako povećate porez onda oni koji posluju legalno beže u sivu ekonomiju. To je taj začarani krug“, zaključuje Ožegović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.