Vesti iz zemlje

27.10.2023. 15:39

Autor: Nevena Petaković

Paušalcima poreske obaveze rastu maksimalno 10% do kraja 2025. godine

Foto: Pixabay

Vlada Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce najviše od deset odsto godišnje, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 

Ta mera uvedena je izmenama Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra.

Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje, kaže šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević Šušić.

Đorđević Šušić napominje da ograničenje od deset odsto rasta neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Još jedna značajna novina je umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, i to za 50 odsto dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto,

„Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati“, zaključuje Đorđević Šušić.

Reforma paušala započeta je 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza.

Korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs, preduzetnici paušalci mogu unapred da saznaju visinu obaveza.

Tada je uvedena i dostava konačnih poreskih rešenja na početku godine, što znači da paušalci više ne moraju da plaćaju akontacione iznose tokom godine i strahuju koliko će morati dodatno da plate po dobijanju konačnih rešenja.

Poreska rešenja se od 2020. godine dostavljaju isključivo u elektronskoj formi kroz poresko sanduče na portalu ePorezi, za čiji pristup je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Preduzetnici traže povećanje granice za paušalce zbog inflacije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(3)

  1. Repost: Dobre vesti? Ako ste hteli da olakšate i razumete šta inflacija čini, trebalo bi pod hitno da povećate marginu sa 6.000.000 na 10.000.000, kao i onu za ulazak u PDV sa 8.000.000 bar na 13-14.000.000. Sve drugo dovodi do rada na crno, jer mali ne mogu da budu konkurentni.Svi troskovi su porasli, moraju i ove margine da idu gore, jer su realno u poslednjih par godina prepolovljene u realnim iznosima. Nisu menjane ko zna od kad.

  2. NALED je preuzeo poslove državnih institucija. Ideje koje je nametnula ova organizacije dovele su do nepravednog razrezivanja paušalnog poreza te kritične godine, kada se čekalo 3 godine da donesu odluku. Tada je mojoj agenciji zbog subjektivne procene dodeljena veća osnovica u odnosu na kolege sa iste opštine i istom delatnošću, tako da su sada mesečni porezi i dažbine izrazito visoki, iznose blizu 500 evra. U to vreme napravljen je dogovor s advokatima koji su izuzeti, iako su pripadali istoj grupi za oporezivanje. Sve je to nedopustivo. Umesto da stimulišete preduzetnike paušalce koji nemaju repromaterijal niti mogu da budu u sistemu drugačijeg oporezivanja osim paušalnog, da nastave da rade i bore se za posao sami – zbog čega se i zovu preduzetnici, vi ih destimulišete i namećete nenormalne poreze koji u mojoj konkretnoj perspektivi za 2 godine treba da iznose 700 evra mesečno, što znači da ćemo svi zatvoriti radnje i biti na birou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.