Srbija

26.01.2017. 16:23

Alo

Autor: Nova Ekonomija

Penzioneru izvršitelji oduzeli celu penziju, iako je to zakonom zabranjeno

Srbija

26.01.2017. 16:23

Penzioneru iz Novog Sada E.B.(66) izvršitelji su oduzeli celu penziju, tako da je trenutno ostao bez dinara.

Zbog neizmirenog duga za komunalije za četiri meseca od oko 2.300 dinara, njemu izvršitelji traže da plati neverovatnih 40.000 dinara svaka četiri meseca a on procenjuje da bi, ukoliko bi nekim čudom uspeo da skupi novac, platio ukupno neverovatnih 300.000 dinara.

„Imam penziju od 14.000 dinara, a moj mesečni račun za komunalno-stambene usluge je oko 500. Kada mi je stigao prvi izveštaj od izvršitelja ja ni ne znam koliki je bio moj dug jer oni sve obračunavaju kumulativno za 4 meseca, i vidi se samo ukupno dugovanje, koje se takođe odnosi na različite periode, čak i godine, a račune ispostavljaju različiti izvršitelji. Do sada sam platio oko 100.000 dinara a verujem da dugujem bar još 200.000 koje nikad neću moći da isplatim jer mi je od novembra prošle godine potpuno blokiran račun u banci i ne mogu da podignem ni dinar od penzije“, kaže on i dodaje:

„Pre nego što su mi izvršitelji blokirali primanja, sam vreme sam isplaćivao dve trećine penzije – oko 9.000 na ime duga, a da pri tome nisam dobijao nikakvu priznanicu. Pošto ne mogu da podignem ni dinar od penzije ne mogu sada da plaćam račune za vodu, struju… Za 4 meseca oni će mi ispostaviti novi račun od 40.000 a ja više ne znam šta da radim, jer mi je i struja isključena od avgusta prošle godine“, kaže očajni penzioner.

Prema njegovim rečima, kontaktirao je banku, međutim tamo kažu da su nemoćni dok mu izvršitelji ne odblokiraju račun. Advokat Sava Anđelković kaže za Alo da u svakom slučaju nije moguće oduzeti sva sredstva dužniku već samo određeni procenat.

„Ne možete nekom da oduzmete šporet ili krevet, tako ni ceo iznos penzije kao da ne postoje takve zabrane. Izvršni organi su dužni da izvrše obračun i samo uzmu procenat – odnosno dve trećine primanja, a preostalu trećinu ostave za život, jer to zakon tako propisuje“, tvrdi on.

Sa navedenim se slaže i advokat Miloš Radulac, koji ističe da po zakonu ne možete oduzeti nekom više od dve trećine primanja, ili polovinu kada se radi o minimalnoj penziji.

„Takođe, treba uzeti u obzir da blokada računa može da nastupi i iz razloga kao što su administrativna zabrana ili aktiviranje menice“, kaže on.

Izvršiteljku, za koju E.B. tvrdi da je odgovorna za blokadu računa, do zatvaranja ovog broja nismo uspeli da dobijemo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.