Vesti iz zemlje

24.02.2021. 14:13

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Peticijom traže da se zabrani biometrijski video-nadzor u Evropi

Organizacije civilnog društva iz zemalja Evropske unije, kojima se sa svojom inicijativom Hiljade kamera pridružila i Share fondacija iz Srbije, pokrenule su onlajn peticiju za zabranu masovnog biometrijskog video nadzora na teritoriji EU i p...

Foto: Pixabay

Organizacije civilnog društva iz zemalja Evropske unije, kojima se sa svojom inicijativom Hiljade kamera pridružila i Share fondacija iz Srbije, pokrenule su onlajn peticiju za zabranu masovnog biometrijskog video nadzora na teritoriji EU i pozvale su Evropsku komisiju da tu oblast uredi odgovarajućim pravnim aktom.

Inicijatori peticije su, pored Share fondacije i organizacije Lure iz Češke, Državljan D iz Slovenije, LQDN iz Francuske, Hermes Center iz Italije, Gesichtserkennung stoppen iz Nemačke.

Share fondacija je u Srbiji inače pokrenula peticiju „Ne snimaj mi lice“ kojoj može da se pristupi putem sledećeg LINKA.

Masovni biometrijski video nadzor, kako napominju te organizacije, podrazumeva korišćenje sofisticiranih kamera za snimanje ulica, koje imaju ugrađen softver za prepoznavanje lica.

Share fondacija u Srbiji često govori o ovom problemu, a njena inicijativa hilajde.kamera.rs kojom se ukazuje na sve opasnosti masovnog video nadzora, pokrenuta je prošle godine.

Navodi da se da je njihov cilj da se izbegne nedozvoljeno mešanje u osnovna ljudska prava upotrebom masovnog biometrijskog video-nadzora.

NEKO NAS POSMATRA, NE ZNAMO ZAŠTO

„Konkretno, tražimo od Komisije da zakonom i u praksi zabrani neselektivnu i proizvoljnu upotrebu biometrije koja može da dovdede do nezakonitog masovnog video-nadzora“, navodi se u zajedničkom saopštenju na portalu Reclaimyourface.eu. 

Objašnjava se da bi u tom slučaju došlo do kršenja EU zakona o zaštiti podataka, neopravdano bi se ograničila ljudska prava na privatnost, slobodu govora,  protest, kao i na pravo na zaštitu od diskriminacije.

„Široka upotreba biometrijskog nadzora, profilisanja i predviđanja predstavlja pretnju vladavini zakona i našim najosnovnijim slobodama“, dodaje se u saopšenju.

Naglašava se da su biometrijski podaci jedinstveni za naše telo i ponašanje, kao i da otkrivaju osetljive informacije o našem identitetu. 

„Crte našeg lica i boja naših očiju mogu da se koriste za prepoznavanje, kao i boja našeg glasa, način našeg hodanja ili kucanja po tastaturi i još mnogo toga“, napominju se u zajedničkom saopštenju inicijatora peticije.

To u prevodu znači da uz pomoć sigurnosnih kamera (CCTV kamera) i softvera za prepoznavanje lica mogu da se priklupljaju biometrijski podaci građana.

Na taj način građani se trajno identifikuju i može da se prati njhovo kretanje sa jednog mesta na drugo, počev od ulica, železničkih stanica, prodavnica sportskih objekata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.