Vesti iz zemlje

14.10.2013. 09:28

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Petrović: Javna preduzeća su rasturila sistem

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorava da će javne finansije otići pod led ako već sledeće godine Srbija ne krene žestoko u strukturne reforme.
Prema njegovim rečima, najvažnije je urediti javna preduzeća, napraviti penzionu reformu i sprovesti produktivno zapošljavanje u javnom sektoru.
Ocenjujući da su javna preduzeća „bukvalno rasturila sistem“ u 2013. godini i povukla deo ogromnog deficita, Petrović je za današnji „Blic“ rekao da nema više načina da se javna preduzeća „politički vode“, da moraju da se korporativizuju i da, ukoliko ostaju u državnom vlasništvu, doprinose budžetu, a ne da iz njega uzimaju. 
Kratkoročne mere koje je Vlada najavila imaju određene efekte, ali oni brzo mogu da budu pojedeni, pa da nam 2014. bude ista ili još gora godina od ove, naveo je Petrović. 
Petrović je rekao da se već sada zna da će novac koji se u budžet naredne godine bude slio od povećanja poreza na dodatu vrednost sa osam na 10 odsto i dodatnog oporezivanja plata većih od 60.000 dinara, što je ukupno oko 300 miliona evra, otići na garancije date „Srbijagasu“ i Železari Smederevo. 
On je objasnio da su u pitanju ranije preuzete obaveze koje će imati efekte ne samo u 2014. godini, već i u narednim godinama, a da je preuzeta obaveza da se problem s ovim kompanijama reši do sredine sledeće godine. 
Petrović je kazao da je ključno sprovesti penzionu reformu, da žene idu u penziju sa 63 godine i da to bude u potpunosti primenjeno do 2020. godine, uz uvođenje penala za ranije penzionisanje. 
Prema njegovim rečima, bitno je da se istraje u planiranoj indeksaciji, odnosno da penzije od 2016. rastu dva puta godišnje samo po 0,5 odsto 
„Preko 13 odsto svega što proizvedemo ode na isplatu penzija. Održivo je da taj trošak bude oko 10 odsto, što znači da za penzije dajemo milijardu evra više nego sto je za naše javne finansije održivo“, ukazao je Petrović, dodajući da za plate dajemo čak 700 miliona evra više nego što naš bruto domaći proizvod može da podnese. 
Indeksacija za plate narednih godina biće, prema njegovim rečima, ograničena kao za penzije, što znači do 2016. godine – jedan odsto godišnje. 
On je kazao da je važno da uskoro dođe do smanjenja zaposlenih u javnom sektoru što će pozitivno uticati na investitore jer će oni početi da veruju da smo na putu održivih javnih finansija. 
Petrović, takođe, smatra da Telekom treba prodati i da sav dobijen novac mora da ide na zaustavljanje javnog duga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.