Srbija

15.03.2022. 14:21

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Pijačni prodavci: Nove fiskalne kase znače nestanak pijaca, nastavićemo protest

Nećemo odustati od protesta zbog uvođenja e-kasa na pijacama i tražićemo sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer ako se uvedu e-kase to će značiti nestanak pijaca, kaže Redžep Petrit, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca "Ops...

Foto: Pixabay

Srbija

15.03.2022. 14:21

Nećemo odustati od protesta zbog uvođenja e-kasa na pijacama i tražimo sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer ako se uvedu e-kase to će značiti nestanak pijaca, kazao je Redžep Petrit, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“. 

On je nakon jučerašnjeg protesta za Novu ekonomijju naveo da će Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“ na današnjem satanku UO doneti odluku o daljim aktivnostima. 

„Nema odustajanja“

„Nema odustajanja, najverovatnije ćemo tražiti sastanak sa predsednikom države, ako država i dalje ne bude imala sluha za nas onda sledi radikalizacija potesta, od blokiranja ulica do štrajka glađu. Pijačnih prodavaca širom Srbije ima oko 50.000, kad se pomnoži sa tri, četiri člana porodice to je oko 200.000 građana Srbije koji zavise od prodaje na pijacama. Nova fiskalizacija na pijacama znači da će oko 80 odsto pijačnih prodavaca nestati, pijaca neće biti, što nije dobro ne samo za nas, prodavce na pijacama, nego nije dobro za narod ni za državu“, kaže on. 

Država umesto da dobija od nas poreze koje plaćamo, između 18.000 i 20.000 dinara plus tezge koje plaćamo – mesečno 16.300 dinara za tezgu, država će izgubiti a mi idemo na Biro rada, poručuje on.  

„Neizdrživo“

U Ministarstvu finansija kažu da će fiskalne kase od 2022. godine, kad se uvedu uticati na smanjenje sive ekonomije. 

„Ne mogu oni nas da tretiraju kao sivu ekonomiju jer je PDV plaćen za svu robu koju mi nabavimo, dok sa našim pazarima ne možemo da uđemo u sistem PDV-a tako da je to non sens. Pazari su nam inače poslednjih godina mnogo manji, zbog negativnog uticaja pandemije, rata u Ukarajini, inflacije, pada prometa, građani manje troše, i na sve to treba dodati nove fiskalne kase koje nam nameću nove namete. Samo knjigovođa će nam uzeti 100 evra mesečno, ne možemo to finansijski da izdržimo. Kome to ide u korist zaista ne razumem“, kaže Petrit.   

Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ podsetilo je u saopštenju da zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktulene proteste pijačnih prodavaca, registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije

Foto: Pixabay

„Nije tačno da će kupci „čekati“ fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji. Fiskalizacije su oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza“, navodi se u saopštenju. 

Takođe, u saopštenju piše da pijačnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavaju ni pravo na drugačije mišljenje, niti da zbog toga protestuju. 

„Ali, apelujemo na njih da sve svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca, jer verujemo da nam je zajednički cilj da ih sačuvamo kao mesta na kojima će se građani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snabdevati kvalitetnim životnim namirnicima“, navodi se u saopštenju poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.