Vesti iz zemlje

22.12.2017. 08:56

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Pištaljka: Grad raspisao novi tender za novogodišnje svetiljke vredan 200.000 evra

Na dan kada je Pištaljka otkrila da su beogradske vlasti od firme „Kip lajt“ (Keep light) kupile verovatno najskuplju jelku na svetu od 83.000 evra i postavile je i pre završenog tendera, ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki, ovoga puta u vrednosti od 200.000 evra.

Kako navodi Pištaljka, to možda objašnjava i iznenadnu velikodušnost firme, za koju se, kako pišu, već dve godine nameštaju tenderi za novogodišnju rasvetu, a koja se posle burne reakcije javnosti na Pištaljkino otkriće i nezakonite reakcije gradonačelnika Siniše Malog, koji je samostalno odlučio da se ugovor raskida, oglasila i rekla da jelku koju su cenili 83.000 evra sada daju za džabe.

„Kip lajt“ je jedini dostavio ponudu na tenderu za nabavku ukrasnih lančanica, a otvaranje njihove ponude, kojem je od javnosti prisustvovala samo novinarka Pištaljke, odvijalo se u isto vreme dok je Mali obećavao da će ugovor o kupovini jelke raskinuti jer je – preskupa.

Na otvaranju ponuda u gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, osim članova komisije bio je i jedan od direktora firme „Kip lajt“ Predrag Jović. U ponudi koja je dostavljena u cajtnotu, samo sedam minuta pre zatvaranja tendera, „Kip lajt“ je naveo da će 3.200 lančanica (gumenih svetlećih creva) sa garancijom od godinu dana dostaviti i postaviti za 23.539.200 dinara. Sudeći po tome da se na tender niko drugi nije javio, i ovaj posao će dobiti firma koja godinama unazad jedina kiti Beograd.

I na ovom tenderu traženi su vrlo specifični uslovi, da ponuđači imaju četiri hidraulične podizne platforme i to dve visine 14 metara, jednu visine 12 metara i jednu visine 21 metar, te da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica. Članovi komisije za Pištaljku su prvo rekli da im uslove tendera niko nije sugerisao i da su ih oni pisali. Kada 

su novinari Pištaljke predsednika komisije Nenada Stevanovića naknadno pozvali telefonom da objasni zbog čega su ovi uslovi bili neophodni, on je tražio da se pitanja pošalju mejlom.

„Relevantna preduzeća su nam poslala šta bi trebalo da tražimo“, rekao je i odbio da kaže koja su to preduzeća. 

„Prošlo je radno vreme, sva pitanja dostavite mejlom pa će se članovi komisije sastati i odgovoriti“, rekao je Stevanović.

Nakon što je gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da će ugovor o kupovini jelke biti raskinut, firma „Kip lajt“ odlučila je da novogodišnje drvce pokloni građanima. Gradske vlasti su i prošle godine kupile novogodišnju jelku od „Kip lajta“, ali su je tada platile upola manje – 40.000 evra. Ta jelka je, kako saznaje Pištaljka iz sekretarijata, ove godine postavljena na Slaviji.

Zašto se „Kip lajt“ odlučio da Beogradu vrati 83.000 evra, Pištaljka nije uspela da sazna ni od Jovića ni od zvaničnog vlasnika „Kip lajta“ Radovana Đumića.

Na pozive i sms poruke Pištaljke niko od nadležnih iz gradske uprave u četvrtak nije odgovarao. Od v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih sitacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darka Glavaša nisu uspeli da saznaju kako je jelka postavljena pre nego što je tender završen. Kako navodi Pištaljka, on nije odgovorio ni ko je tražio da, uprkos tome što je JKP „Javno osvetljenje“ od „Kip lajta“, kako pišu, na nameštenom tenderu ove godine kupilo novogodišnju rasvetu za rekordnih 170 miliona dinara i sekretarijat na čijem je čelu opredeli sredstva da se kupi jedna od najskupljih jelki na svetu, ali i poveća budžet za nabavku lančanica za više od šest puta.

Ni Više javno tužilaštvo u Beogradu, ni gradonačelnik Siniša Mali, ni v.d. sekretara Glavaš, ali ni direktor Uprave za javnu nabavku Predrag Jovanović nisu odgovorili na pitanja Pištaljke o tome šta planiraju da učine da se kazne odgovorni za nameštanje tendera za „Kip lajt“.

Zamenik javnog tužioca u Prvom beogradskom tužilaštvu Aleksandra Đenadić rekla je za Pištaljku da to tužilaštvo neće preduzeti nikakve radnje da istraži da li je bilo nezakonitosti prilikom nabavke novogodišnje jelke. 

„Pročitala sam u medijima vest, ali to nije u našoj nadležnosti“, rekla je u telefonskom razgovoru.

S obzirom na to da je jelku nabavio gradski sekretarijat, čije je sedište na Savskom vencu, nije jasno kako to nije nadležnost Prvog osnovnog javnog tužilaštva, pod čijom nadležnošću je ova opština, navodi se u tekstu Pištaljke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.