Vesti iz zemlje

14.03.2016. 11:33

RTS

Autor: Nova Ekonomija

PKS: Ugroženo i poplavljeno 10.000 hektara zemljišta

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je  da je prema preliminarnim podacima ugroženo i poplavljeno oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga je najveća šteta u opštini Arilje, oko 6.000 hektara.

Potpredsednik Privredne komore Srbije i predsednik Kriznog štaba PKS Miroslav Miletić rekao je da je odmah po proglašenju stanja elementarne nepogode, PKS aktivirala svoj krizni štab koji je 2014. dao vrlo značajan doprinos u otklanjanju posledica od poplava.

„Ono što mi radimo je identifikacija i procena štete u saradnji sa sistemom regionalnih privrednih komora i sa štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava. Imamo neke preliminarne podatke i procene, ali sa druge stane smo fokusirani na podršku državnim organima, lokalnim samoupravama i preduzećima“, rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, preliminarni podaci pokazuju da je ugroženo i poplavljeno oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga je to u najvećoj meri u opštini Arilje, oko 6.000 hektara, od toga 60 odsto je pod malinama.

Ali sa druge strane, kada su privredni objekti u pitanju a ima ih 63, više od polovine je u opštini Lučane.  

Otvorena je mejl adresa na koju privrednici mogu da se jave, a formirana je i kompletna lista preduzeća kojima je potrebna pomoć.

Miletić kaže da će danas u Lučanima razgovarati sa predstavnicima četiri preduzeća kojima će pokušati da pomogne u svakom pogledu, u uspostavljanja proizvodnje kao i u dugoročnim probelamima koji se tiču finansija.

Govoreći o osiguranju, Miletić kaže da je 2014. godine samo 10 odasto objekata bilo osigurano.

„To se može vezati i za besparicu i za odsustvo svesti o potrebi za osiguranjem od šteta iako je poplava izvesni rizik“, rekao je Miletić.

Prema Miletićevim rečima, mora se razmišljati o kompletnoj regulativi ali i o preventivi, koja podrazumeva aktivnosti osiguravajućih društava.

„U tom smislu je interesantna je inicijativa koju pokrećemo sa njima, da se njihovi procenitelji uključe u procenu neosiguranih objekata, a sa druge strane uspostavljanje sistema asistenata agenata osiguranja na području cele zemlje, a to je mogućnost za zapošljavanje pod ugovorom pet do šest hiljada ljudi koji bi bili dostupni i u najmanjim naseljima, omogućilo bi širenje svesti i edukacije o potrebi osiguranja“, zaključio je Miletić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.