Vesti iz zemlje

10.02.2022. 12:36

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Plamti nezadovoljstvo preduzetnika zbog protivpožarne zaštite

Zaštitniku preduzetnika i privrednika Srbije javljaju se mali privrednici koji se žale zbog obaveza da plaćaju obuke zaštite od požara i da imaju angažovano licencirano stručno lice preko agencije. Mia Amon iz Udruženja Z...

Foto: Nova ekonomija

Zaštitniku preduzetnika i privrednika Srbije javljaju se mali privrednici, koji se žale zbog obaveza da plaćaju obuke zaštite od požara i da imaju angažovano licencirano stručno lice preko agencije. 

Mia Amon iz Udruženja Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije poručuje da je problem što privrednici imaju još jedan namet i da nema potrebe da se naplaćuju obuke koje mogu da se  organizuju u lokalnim samoupravama.

„Kratke obuke mogu da se organizuju u okviru odeljenja za privredu pri opštinama u saradnji sa vatrogascima i nema potrebe da se to naplaćuje jer je stvar od društvenog značaja i bezbednosti“, kaže ona.

Logično je da svaka firma ima protivpožarne aparate, a planovi evakuacije i slično treba da budu na nivou objekata, a ne pojedinačnih lokala i kancelarija, i šta vredi što se angažuje na papiru neko ovlašćeno lice preko neke agencije u slučaju požara kad se u tom slučaju zovu vatrogasci, poručuje Amon.

Advokat Nemanja Radević kaže da organizacija zaštite od požara zavisi od stepena ugroženosti svakog objekta, pa su tako firme u prvoj kategoriji obavezne da organizuju sprovođenje preventivnih mera zaštite, dužnie su da obezbede tehnički opremljenu i obučene vatrogasce. Kao i da obezbede adekvatnu opremu i uređaje za gašenje požara, pri čemu sva oprema i oruđe mora biti u vlasništvu firme. 

U zavisnosti od stepena ugroženosti, razlikuje se, prema njegovim rečima, predmet inspekcijske kontrole, počev od posedovanja Plana zaštite, Plana evakuacije i slično. 

„U zavisnosti od ozbiljnosti povrede, Zakon propisuje kao prekršaje, neobezbeđivanje tehnički opremljene i obučene vatrogasne jedinice sa potrebnim brojem vatrogasaca, sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za sprovođenje zaštite od požara. Zatim, odsustvo Plana zaštite, nepostupanje po proračunima iz plana zaštite, neisticanje plana evakuacije na vidljivom mestu, neodržavanje instalacija u ispravnom stanju“, kaže Radević. 

Za nepoštovanje propisa u ovom slučaju firmama prete novčane kazne između 300.000 i 1.000.000 dinara kao i mogućnost izricanja mere zabrane obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine, kaže on.

Preduzetnici se kažnjavaju novčanom kaznom između 150.000 i 500.000 dinara. 

Podzakonski akti koji uređuju kategorizaciju i uslove koje preduzeća moraju da ispunjavaju kako bi pružala usluge organizovanja zaštite od požara stupili su na snagu 6. februara prošle godine. 

ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA SE ŽALI NA DRŽAVNU AGENCIJU SEPA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.