Srbija

27.09.2021. 14:27

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Plan za Palilulu: Stanovi, privredna zona, komercijalni sadržaji na 294 hektara

U delu beogradske opštine Palilula planirane su privredne zone, stambene zgrade i komercijalni sadržaji za šta je opredeljena površina od 294 hektara.Deo na kojem se planira izgradnja nalazi se između između spoljne magist...

Elaborat za rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije područja između spoljne magistralne tangente (SMT), Pančevačkog puta, kanala 5-39 i železničke pruge Beograd-Pančev

Srbija

27.09.2021. 14:27

U delu beogradske opštine Palilula planirane su privredne zone, stambene zgrade i komercijalni sadržaji za šta je opredeljena površina od 294 hektara.

Deo na kojem se planira izgradnja nalazi se između između spoljne magistralne tangente (SMT), Pančevačkog puta, kanala 5-39 i železničke pruge Beograd – Pančevo.

Najveći deo, oko 131 hektar trenutno zauzima poljoprivredno zemljište koje se nalazi između železničke pruge i postojeće šume uz površine za stanovanje. Uglavnom se radi o obradivim površinama sa pretežno intenzivnom ratarskom poljoprivredom. Neizgrađeno zemljište zauzima trenutno 18,8 hektara. U planu je prenamena ovih površina. 

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je rani javni uvid Plana detaljne regulacije područja između spoljne magistralne tangente, Pančevačkog puta, kanala 5-39 i železničke pruge Beograd-Pančevo, Gradska opština Palilula.

U dokumentaciji koja je stavljena na javni uvid, piše da će se privrdene zone/privrdni parkovi prostirati na površini od 91 hektar. Za privredne zone je izdvojeno 49,6 hektara, a za privredne parkove 42 hektara. Sa njima su, piše, kompatibilni komercijalni sadržaji. 

Na Tari će se graditi stambeno-turistički kompleks „Kaluđerske bare“
Na mestu nekadašnjeg Centrotekstila niče stambeno poslovni kompleks

Uz Pančevački put se, u postojećoj privrednoj zoni, nalaze Hidrotehnika-Hidroenergetika, ITS, Rafinerija nafte NIS, Aero Balkan, Jugonemija. U severozapadnom delu se nalazi Regionalni centar Beograd NIS „Ovča“.

Površine za stanovanje će zauzimati 93 hektara i  obuhvatiće zone sa već izgrađenim stambenim objektima kao i nezgrađene površine. Zajedno će biti povezane u jedinstvenu stambenu zonu.

Kako se dalje navodi, za komercijane sadržaje su predviđene površine od 28,7 hektara. Tu se mogu graditi objekti trgovine, prodajni saloni, trgovine na veliki, poslovanje, stovarišta, magacini. 

Prema procenama u dokumentaciji u ovom delu Palilule bi trebalo u budućnosti da živi ukupno oko 7.600 stanovnika (postojeći i novi), pa je u planu i jedna osnovna škola i dve predškolske ustanove. 

Firma Dejana Stankovića gradi višespratnice između Slavije i Manježa

Za zelene površine rezervisana su 23 hektara.

Sa zapadne strane prostora je saobraćajnica Severna tangenta, na južnoj strani Pančevački put, a sa istočne strane je planirana ulica Ive Lole Ribara II deo.  

U okviru  granice planiraju se železnički koloseci koji se odvajaju od postojeće pruge Beograd  – Pančevo i koji bi bili u funkciji opsluge planirane Luke u zoni Pančevačkog rita.

Javni uvid traje do 11. oktobra. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.