Vesti iz zemlje

18.11.2021. 17:03

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Platforma „Dobri Dabar“ traži crowdfunding projekte

Predstavljena je prva platforma za grupno finansiranje u Srbiji, pod nazivom Dobri Dobar, koja će predstavljati inovativni, alternativni instrument finansiranja inicijativa malih i srednjih preduzeća i razvojnih projekata usmerenih na oblast tranzi...

Foto: Loud Crowd

Dobri Dabar„, prva platforma za grupno finansiranje (crowdfunding) projekata u Srbiji, počeće sa radom 16. februara, a do tada će prikupljati inicijative malih i srednjih preduzeća i razvojne projekte usmerene na oblast tranzicije ka zelenoj ekonomiji, održivosti i zapošljavanju.

Crowdfunding je najčešći metod takozvanog grupnog, alternativnog finansiranja projekata u svetu.

„Kao digitalna, brza, jeftina i transparentna metoda onlajn prikupljanja sredstava od zajednice, u poslednjoj deceniji predstavlja globalni ekonomski fenomen sa jednom od najvećih stopa rasta“, navodi se u saopštenju organizacije Loud Crowd, pokretača platforme Dobri Dabar.

Idejno rešenje i koncept nove srpske crowdfunding platforme podržala je Nemačko-srpska inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

„Platforma Dobri Dabar predstavlja prvo odgovarajuće rešenje za prikupljanje sredstava za mala i srednja preduzeća i korisne inicijative, a razvoj ovog segmenta je veoma važan, ako ne i najvažniji, za privrednu i ekonomsku stabilnost zemlje, održivi razvoj i zapošljavanje“, rekao je osnivač organizacije Loud Crowd, Dušan Vulović i dodao da će Dobri Dabar omogućiti rast, razvoj i promociju dobrih, ekoloških, preduzetničkih, kreativnih i održivih projekata,

Prema podacima Ministarstva privrede, u Srbiji trenutno ima preko 100.000 aktivnih malih i srednjih preduzeća, a u ovom segmentu malog biznisa preko 98 odsto sredstava dolazi iz bankarskog sektora, dok samo dva odsto potiče iz donacija

Mala i srednja preduzeća su prinuđena da u razvoj poslovanja, podizanje konkurentnosti i stope zaposlenosti, kao i za prelazak na zelenu ekonomiju, ulažu iz sopstvenih sredstava zato se očekuje da će platforma Dobri Dabar znatno doprineti ekonomskom i privrednom napretku u ovom sektoru. 

„Planirano je da platforma Dobri Dabar počne sa radom 16. februara 2022. Do tada će svima koji su zainteresovani za ovaj način finansiranja na adresi dobridabar.com biti dostupan upitnik na osnovu kog će moći da provere svoje kapacitete za crowdfunding kampanju i obaveste tim koji stoji iza platforme o projektu za koji žele da je sprovedu,“ objasnio je Vulović.

Crowdfunding je najčešći metod takozvanog grupnog, alternativnog finansiranja projekata u svetu. Kao digitalna, brza, jeftina i potpuno transparentna metoda onlajn prikupljanja sredstava od zajednice, u poslednjoj deceniji predstavlja globalni ekonomski fenomen sa jednom od najvećih stopa rasta.

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje prepoznala je potencijal koji bi grupno finansiranje moglo imati u Srbiji i od 2017. godine podržava razvoj crowdfunding industrije i baze znanja u našoj zemlji. U tom periodu uspostavljen je i sajt crowdfunding.rs koji služi promovisanju crowdfunding-a i edukaciji potencijalnih crowdfunder-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.