Srbija

07.01.2017. 14:38

Insajder

Autor: Nova Ekonomija

Počinje formiranje pomoćne policije, ministru široka ovlašćenja

Srbija

07.01.2017. 14:38

Danas počinje formiranje pomoćne policije, pošto je na snagu stupila na snagu Uredba Vlade Srbije, koja je usvojena dva dana pre Nove godine, bez javne rasprave. Pomoćnu policiju, kako se navodi u Uredbi, činiće lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u i to da bi obavljali policijske poslove.

Novom uredbom se za rad pomoćne policije najšira ovlašenja daju ministru unutrašnih poslova.

Ministar tako dobija ovlašenje da i bez konkursa može da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju. Komisiju koja bira pripadnike pomoćne policije imenuje – ministar.

Oni potom ne moraju da deluju u svojm sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije i za vreme angažovanja primaju 70 odsto od  prosečne zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

Rad pomoćne policije je u Zakonu o policiji iz 2016. uređen sa svega dva člana – 191. i 192. Činjenica je da je njime regulisano i da pomoćni policajac može u istoj kalendarskoj godini da bude angažovan za period do mesec.

Vlada je po Zakonu o policiji imala godnu dana da uredi rad pomoćne policije a taj rok ističe početkom februra. Ipak, sve je urađeno bez javne rasprave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.