Ilustracija: Ne davimo Beograd

Podneta inicijativa Ustavnom sudu zbog plana za gondolu

Ilustracija: Ne davimo Beograd
Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je danas Ustavnom sudu RS inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada Beograda omogućila izgradnju gondole Kalemegdan - Ušće. Sastavni deo inicijative je i zahtev da se hitno obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji koje mogu biti preduzete na osnovu plana detaljne regulacije za gondolu, a zbog ozbiljnih posledica na uređenje i životnu sredinu grada Beograda.

"Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan - Ušće, izrađen je suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, a njegovim usvajanjem Skupština grada Beograda zloupotrebila je svoja ovlašćenja, ali i uzurpirala ovlašćenja državnih organa nadležnih za ocenjivanje usklađenosti planskih dokumenata, čime je prekršen i Ustav RS", navodi se u saopštenju Inicijative.

Izgradnja gondole na pravcu Kalemegdan - Ušće zabranjena je kako odredbama Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd (PGR), tako i odredbama Generalnog ubanističkog plana Beograda (GUP). 

PROČITAJTE JOŠ:


"Međutim, u tekstu Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan - Ušće (PDR) izneto je pogrešno tumačenje da GUP i PGR nisu međusobno usklađeni, kao i pogrešno tumačenje Zakona o planiranju i izgradnji po kome je, u slučaju njihove neusaglašenosti, moguće izabrati jedan od dva hijerarhijski viša planska dokumenta i na njemu zasnovati plan nižeg reda. Tako je protivzakonitim odabirom između dva obavezujuća plana, odlučeno da će se poštovati isključivo odredbe GUP koje su volšebno protumačene kao one koje idu u korist namerama za izgradnju gondole", piše u saopštenju.

Plan detaljne regulacije za gondolu izradilo je preduzeće Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS), kao donaciju naručiocu, JP Skijališta Srbije. Rukovodilac izrade plana bio je Igor Marić, potpredsednik Udruženja arhitekata Srbije.

"Podsećamo javnost i nadležne organe da je još uvek u toku postupak procene uticaja izgradnje gondole Kalemegdan - Ušće pred organima Ministarstva zaštite životne sredine, te da ishod ovog postupka može dokazati štetnost ovog projekta po zaštićena dobra, vizure i zelene površine našeg grada, čime može biti zaustavljena izgradnja ovog nepotrebnog, skupog i štetnog objekta. Inicijativa ovaj proces prati i obavestiće javnost o datumu javne rasprave o izgradnji gondole", dodaje se.

Izgradnje gondole Kalemegdan - Ušće još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, kažu aktivisti, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskog priobalja, zaštićenih vizura, zelenila parka Ušće i najvrednijeg spomenika kulture - Beogradske tvrđave.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, najavio je da će izgradnja beogradske gondole početi u maju. Sporazum o saradnji na realizaciji ovog projekta prethodno su potpisali Radojičić i direktor JP Skijališta Srbije, Dejan Ćika, protiv kojeg je nedavno podneta krivična prijava zbog učešća u devastaciji nacionalnog parka Kopaonik, pomaganjem izgradnje nelegalne kafane na Pančićevom vrhu. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.