Srbija

12.02.2024. 12:55

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Pola miliona evra iz budžetske rezerve za priznavanje izložbe EXPO 2027

expo 2027 belgrade serbia Foto: Vlada Srbije

Srbija

12.02.2024. 12:55

Generalnom sekretarijatu Vlade odobreno je 58,5 miliona dinara (497,7 hiljada evra) iz tekuće budžetske rezerve za uplatu preostalog dela naknade Međunarodnom birou za izložbe za priznavanje Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. 

U junu 2023. godine Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027 koja se organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE).

Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Pored Srbije, kandidati za specijalizovanu izožbu koja će se održati 2027. godine, su bili i Sjedinjene Američke Države (Minesota), Tajland (Puket), Španija (Malaga) i Argentina (Bariloče).

Specijalizovne izložbe (koju će i Srbija organizovati) su globalni događaji koji su osmišljeni tako da odgovore na konkretan izazov sa kojim se čovečanstvo suočava. One su ograničene u trajanju (najviše tri meseca) i prostoru (do 25 hektara).

Pre nego što je izabrana za domaćina, Srbija je u junu 2022. godine Međunarodnom birou za izložbe predala Dosije kandidature za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. Dosije o kandidaturi sadržao je viziju kandidata u vezi sa izložbom EXPO 2027, detalje o predloženoj temi, planiranoj lokaciji, iskustvu, očekivanom uticaju, projekciji broja poseta.

Srbija sada treba da izradi i Međunarodnom birou preda Dosije za priznavanje Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. Dosije za priznavanje predstavlja detaljan plan za realizaciju specijalizovane izložbe (uključuje zakonodavne i finansijske mere, master plan, planove nasleđa..)

Кada ovaj dosije bude revidiran od strane država članica Međunarodnog biroa, Generalna skupština tog tela će moći da prizna EXPO 2027 Beograd, što će Srbiji omogućiti da pozove međunarodne učesnike i počne ozbiljne pripreme, piše na sajtu BIE.

Danas su 182 zemlje članice BIE i svaka država ima jedan glas u Generalnoj skupštini. Generalna skupština se održava dva puta godišnje.

Beogradskom sajmu je krajem oktobra odobreno 95 miliona dinara (oko 808.000 evra) iz budžetske rezerve za izradu Dosijea za priznavanje Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. godine.

Кrajem januara su iz Beogradskog sajma odgovorili Novoj ekonomiji da je izrada Dosijea za priznanje izložbe EXPO 2027 u završnoj fazi i da se na tome radi zajedno sa sa stručnim timom Sekretarijata Međunarodnog biroa za izložbe iz Pariza i nadležnih državnih organa.

„Usvajanje Dosijea se očekuje na prvoj narednoj sednici Skupštine Međunarodnog biroa za izložbe“, naveli su iz Beogradskog sajma.

Dosije za priznanje je dokument koji sadrži sledeća poglavlja: Pravne i finansijske mere i pravni status organizatora; Tema i podteme; Master plan; Plan upotrebe prostora – nasleđe EXPO-a; Finansijski plan; Plan komercijalizacije; Кomunikacioni plan; Priložena pravna pravila (Opšta i posebna pravila za učesnike), naveo je Beogradski sajam.

Za EXPO 2027 u budžeta za 2024. je namenjeno 22,6 milijarde dinara u okviru Ministarstva finansija. Pored tog iznosa, u okviru istog ministarstva (finansija) je projektovano još 640 miliona dinara kao „podrška realizaciji EXPO Begrad 2027“. U 2023. je za EXPO bili projektovano izdvajanje од 3,9 milijardi dinara, ali još uvek nije poznato koliko je potrošeno.

Takođe, za podršku realizaciji „EXPO Beograd 2027“ Ministarstvu rudarstva i energetike 2024. godini je namennjeno 753 miliona dinara, a Ministarstvu privrede milijardu dinara.

Srbija predstavlja kandidaturu za EXPO 2027: Koštala nas najmanje milion i po evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.