Srbija

26.09.2023. 16:20

Beta

Autor: Čedomir Savković

Poljoprivrednici nezadovoljni kako država ispunjava obećanja

Foto: Nova ekonomija

Srbija

26.09.2023. 16:20

Predstavnici i članovi sedam udruženja koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva koji se odnose na subvencije i regulisanje tržišta, traže sastanak sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Tvrde da su  nezadovoljni njihovim ispunjenjem tog sporazuma koji je sklopljen sa državom nakon prolećnih protesta i blokada puteva.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za agenciju Beta da većina zahteva nije ispunjena i da država sada obećava da subvencije isplati 1. oktobra, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

„Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, zavisno od ishoda razgovora sa Tanasković, doneti odluku o daljem delovanju, nadam se da nećemo morati opet da protestujemo na ulici“, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je da su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na berzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cene.

„Kukruz u susednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim berzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol“, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom.

Kako se podseća, on predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu, su ispunjeni.

Kleut je rekao da ga je više medija, posle izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

„Ti mediji će na sudu morati da dokažu kako sam lažni poljoprivrednik kada se bavim ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. U Savezu su ljudi koji su pripadnici različitih stranaka, a to što je neko poljoprivrednik ne znači da nema pravo da se bavi politikom. Ja sam član koalicije Moramo“, rekao je Kleut.

Ministarstvo i udruženja poljoprivrednika potpisali sporazum o saradnji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.