Vesti iz zemlje

17.07.2018. 11:11

kamatica.com

Autor: AIESEC zove

Pomoć na putu će koštati od 800 do 8.000 dinara

U vreme godišnjih odmora, kada veliki broj turista svojim automobilima kreće na putovanje, raste i prodaja „paketa pomoći na putu“. Kamatica je istraživala ko sve prodaje ove vrste osiguranja, kao i šta se dobija za novac koji se uplati.

Auto-moto savez Srbije, koji je inače udruženje građana, odnosno nacionalno udruženje vozača, u ovoj oblasti ima najdužu tradiciju. Od početka ove godine promenili su nekadašnju praksu. Najveća izmena tiče se porodice člana AMSS. Na osnovu novog pravilnika za njih više ne važe nikakve pogodnosti koje su do sada mogli da koriste.

– Članske pogodnosti od sada imaju samo članovi AMSS. Članovi porodice vozača, rodbina ili prijatelji takođe ako žele, mogu biti naši članovi i mogu prilikom učlanjenja za paket koji uzimaju, prijaviti ono vozilo kojim putuju i zatim koristiti tehničke, a posebno ostale pogodnosti članstva. Jedna osoba može imati više članskih paketa, ali uz jedan takav paket može biti prijavljeno samo jedno vozilo – kažu u Auto-moto savezu Srbije, piše Kamatica.

Osnovna članarina najjeftinija

Dodatno još i objašnjavaju na primeru saobraćajne nezgode u inostranstvu. U tom slučaju refundacija prevoza do kuće dobija se samo za osobu, ili više njih, koje su i njihovi članovi. Svi ostali putnici u tom vozilu, čak i ako su porodica ili maloletne osobe, nemaju pravo na povraćaj troškova. Isti uslovi važe i za putovanja u Srbiji.
 
Osnovna članarina košta 800 dinara i važi samo za teritoriju naše zemlje, dok Super paket košta 2.250 ako se kupuje online, u suprotnom treba platiti 2.500 dinara. U ovaj paket, osim svih pogodnosti iz osnovnog samo više puta godišnje, spada i priznavanje troškova smeštaja i prevoza vozom ili autobusom. Korisnici oba paketa imaju i razne popuste u Srbiji i Evropi.

Pomoć na putu nudi i još nekoliko firmi. U pojedinim takvim kompanijama u ponudi imaju šest paketa pomoći na putu, koji su prilagođeni različitim tipovima i potrebama vozača i suvozača. Tako najjeftiniji paketi koštaju 990 dinara za godinu dana i obuhvataju i besplatan prevoz dva putnika. Najskuplji važe na teritoriji Srbije i Evrope, a na godišnjem nivou cena je 7.990 dinara.

Kada pomoć nije moguća

Kada uzmemo sve u obzir vozači bi pre kupovine paketa „pomoć na putu“ trebalo dobro da se informišu šta je sve uključeno i da li je obezbeđen prevoz i smeštaj za sve putnike u automobilu kako na teritoriji Srbije tako i za teritoriju Evrope ukoliko često putuju van naše zemlje, piše Kamatica.

Vozači bi trebalo da budu pažljivi, jer „pomoć na putu“ ne važi baš u svim situacijama. Osiguravajuće kuće mogu da odbiju da pokriju troškove u slučaju da je vozač bio pod uticajem alkohola ili narkotika, ako je uzrok kvara prethodno nestručno održavanje, ukoliko je do kvara ili oštećenja došlo zbog preterane istrošenosti pneumatika, prethodne neispravnosti vozila, nepridržavanja odredaba o zaštitnim merama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.