Srbija

19.03.2019. 11:32

Kamatica

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

Porodilje u Srbiji dobijaju manje iznose kredita

Srbija

19.03.2019. 11:32

Koliki iznos kredita žene mogu da podignu dok su na porodiljskom odsustvu određuje država, nezavisno od zarade koju primaju od poslodavca. 
Naime, žene koje u toku godine, u kojoj su na porodiljskom bolovanju, žele da podignu bilo koju vrstu kredita, bankama, od nedavno, dostavljaju rešenje koje su dobile od države o visini mesečnih primanja. I na osnovu tog rešenja banke računaju tromesečni prosek, bez obzira koliku zaradu mame imaju u firmama u kojima su zaposlene.

U bankama, koje nisu želele da se navode njihova imena, nezvanično su rekli da je procedura  uglavnom slična kod svih.  

Problem je  u tome što u periodu porodiljskog bolovanja žene primaju manju zaradu od one koju inače dobijaju dok rade, a to je naročito izraženo od početka jula prošle godine, kada je novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom stupio na snagu.


PROČITAJTE JOŠ:
Vlada nam okrenula leđa, budžetom nisu predviđena dodatna sredstva za porodilje
Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom oštetio trudnice i porodilje
Portal Bebac: Kašnjenja plata trudnicama država ne vidi kao problem

„Porodilja koja želi da aplicira za kredit treba da donese samo overenu potvrdu od firme da je u stalnom radnom odnosu, ili na određeno. Od firme ne tražimo da popuni i iznos zarade. Osim te potvrde, klijentkinja mora da nam donese i rešenje o porodiljskom odsustvu u kojem je prikazana visina naknade za vreme njegovog trajanja. I na osnovu nje mi obračunavamo tromesečni prosek. Tako dobijeni iznos se uzima kao polazna tačka za kreditnu sposobnost i visinu odobrenog kredita“, objasnili su u jednoj banci.

U Hrvatskoj je za sličan problem reagovala čak i poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Naime, jedna hrvatska banka je trudnu ženu odbila za stambeni kredit uz obrazloženje da su pravila banke takva.
Trdunica se obratila poverenici za zaštitu ravnopravnosti, koja je analizirala njena dokumenta podneta za dobijanje kredita i utvrdila da je banka prekršila niz odredbi. Preporuka poverenice je bila da banke prekinu sa nepovoljnom praksom prema trudnicama, kao i da za njihovo obračunavanje kreditne sposobnosti uzimaju njihove zarade pre nego što su ostale trudne.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.