Poslednjih dana neprijatno iznenađenje za kupce u mesarama – svinjetina i junetina sve su skuplje. Dokle meso može da poskupljuje i šta su uzroci sve viših cena?
Sve manje mesa na trpezi. To bi moglo da se očekuje nakon novog poskupljenja svinjetine i junetine.
U trgovinskim lancima meso – svinjetina i junetina poskupeli su i do 15 odsto. Trgovci međutim, ne žele pred kamere. Nezvanično, kažu da marže nisu podizali, već da su cene podigli proizvođači mesa. Takođe i da nisu sigurni da li će se trend nastaviti.
Junetina je, kažu analitičari, skuplja zbog većeg izvoza. Kod svinjetine su drugi razlozi u pitanju.
„Zimus i prošle jeseni je došlo do klanja genetskog potencijala krmača, tako da sada, posle pet, šest meseci kada treba da se prase, nemamo dovoljan broj za prašenje. Kad je nečega manje, cena je automatski skočila i kod žive stoke, a i u mesarama za nekih 10 do 15 odsto, jer se nedostatak kompenzuje enormno velikim uvozom“, kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.
Slično tvrde i oni koji se proizvodnjom i preradom mesa bave.
„Tridesetak dinara povećana je i cena u maloprodaji, a razlog je nestašica svinja na domaćem tržištu. S jedne strane, prodavcima se ne isplati uvoz, jer nas svinjetina iz Hrvatske, odakle tovljenike najviše uvozimo, košta 175 dinara po kilogramu. S druge strane, u Srbiji je u poslednje vreme povećana potrošnja svinjetine zbog rasta standarda i imamo nedovoljno tovljenika u odnosu na tražnju“, rekao je Petar Matijević.
Stručnjaci inače upozoravaju da je srpski stočni fond već duže vreme u krizi, da je opao i da to predstavlja stalni rizik za stabilnost na tržištu.