Vesti iz zemlje

22.07.2022. 11:03

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Poslodavci najmanje izdvajaju za usavršavanje radnika

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Poslodavci u Srbiji najviše izdvajaju za zarade i doprinose, a najmanje na obrazovanje i usavršavanje. Prosečni troškovi rada po izvršenom času rada u 2020. godini iznosili su 816 dinara, odnosno 6,94 evra, navodi Republički zavod za statistiku (RZS). 

Republički zavod za statistiku objavio je istraživanje o strukturi troškova rada koje poslodaci imaju na osnovu angažovanja radne snage. 

Najveći prosečni troškovi rada po izvršenom času rada zabeleženi su u sektoru Informisanje i komunikacije i iznose 1.543 dinara, što je skoro duplo više od republičkog proseka. 

Najniži troškovi rada po izvršenom času rada zabeleženi su u sektorima delatnosti: usluge smeštaja i ishrane, umetnost, zabava i rekreacija i trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, i iznose manje od 640 dinara.

U odnosu na 2016. godinu, prosečni troškovi poslodavca, po izvršenom času rada, koji se odnose na naknade za zaposlene zabeležili su rast od 33,7 odsto.  Troškovi obrazovanja i usavršavanja zaposlenih ostali su na istom nivou, dok su ostali troškovi poslodavca i iznos subvencija po izvršenom času rada više nego udvostručeni. 

Poslodavci su u 2020. godini najveći iznos izdvajali za naknade za zaposlene zarade i doprinose, odnosno 838 dinara.

strukturi troškova rada najveće učešće imaju redovne isplate zaposlenima (zarade i redovni bonusi, sa pripadajućim porezima i doprinosima na teret zaposlenog), koje iznose 72,5 odsto , zatim slede obavezni doprinosi na teret poslodavca, čije učešće iznosi 13,3 odsto , dok su isplate za neodrađene dane, dane odmora, praznika, treće po veličini i iznose 8,8 odsto. Ove tri komponente zbirno čine 94,6 odsto troškova rada. 

Nije vam potreban više CV da biste našli posao, ako imate LinkedIn
Žene starije od 45 godina teško nalaze posao
Mladima za pristojan život potrebna plata od 80.000 do 100.000 dinara

Ostali troškovi rada, kao što su (1) troškovi obrazovanja i usavršavanja, (2) troškovi u vezi sa zapošljavanjem novih radnika, (3) zaštite na radu, (4) poreza koji se odnose na plaćanje penala zbog nezapošljavanja zakonom propisanog broja lica sa invaliditetom, u proseku, iznosili 9 dinara po izvršenom času rada.

Najmanje učešće u ukupnim troškovima rada imaju troškovi obrazovanja i usavršavanja zaposlenih i troškovi ostalih poreza koji se odnose na plaćanje penala zbog nezapošljavanja zakonom propisanog broja lica sa invaliditetom i u ukupnim troškovima učestvuju sa 0,2 odsto, navodi se u istraživanju. 

Troškovi obrazovanja i usavršavanja zaposlenih podrazumevaju troškove za kurseve, seminare, simpozijume, stručna putovanja i i u ukupnim troškovima rada učestvuju sa 0,2 odsto. 

Troškovi poslodavca u vezi sa zapošljavanjem novih radnika (za oglase, za agencije za zapošljavanje, troškovi razgovora sa kandidatima) i troškovi za usluge zaštite na radu koji se odnose na kupovinu zaštitne i radne odeće iznose 0,6 odsto, odnosno pet dinara po izvršenom času rada. 

Visina ovih izdvajanja najveća je u sektorima delatnosti snabdevanja električnom energijom, gasom i parom i snabdevanja vodom i upravljanje otpadnim vodama, 14 dinara po izvršenom času rada, kao i u rudarstvu, 11 dinara po izvršenom času rada. 

Kako navodi RZS,  Istraživanje o troškovima rada se sprovodi svake četvrte godine, a obračunski period je prethodna poslovna godina.

Osnovni izvor za prikupljanje podataka su knjigovodstvene dokumentacije poslovnih subjekata o isplaćenim zaradama i ostalim troškovima rada, kao i evidencije kadrovskih službi o zaposlenima i o časovima rada. 

„Jedinice posmatranja su svi aktivni poslovni subjekti (pravna lica i preduzetnici) na teritoriji Srbije, koji u referentnoj godini, u proseku, imaju 10 i više zaposlenih. Izveštajne jedinice izabrane su metodom slučajnog uzorka“, piše u analizi.

Istraživanjem o troškovima rada obuhvaćeni su svi zaposleni u uzorkom izabranim poslovnim subjektima, koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno ili određeno radno vreme, kao i lica koja rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima bez obzira na to da li rade puno ili kraće od punog radnog vremena, a primili su zaradu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.