Vesti iz zemlje

17.12.2020. 12:17

pticesrbije.rs

Autor: Nova Ekonomija

Postavljena nova gnezda za orlove krstaše

Foto: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je tokom oktobra, novembra i decembra širom Vojvodine postavilo 12 platformi za gnežđenje orlova krstaša. Kako objašnjavaju, ugroženim pticama na taj način se omogućava da lakše oforme stanište na pogodnim mestima.

„Pogranična područja su posebno važna i interesantna, s obzirom da se populacija krstaša u Mađarskoj i drugim zemljama severno od Srbije prethodnih godina u velikoj meri uvećava“, kažu u Društvu  za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Naglašava se i da će krstaši sa daljim rastom populacije tražiti nove teritorije za gnežđenje u delovima Panonske nizije, na kojima još uvek nemaju znatno prisustvo i kompeticiju, pre svega sa drugim pripadnicima svoje vrste.

„Sa nestankom autohtonih šuma u Vojvodini i sve većim pritiskom poljoprivrednih aktivnosti i ilegalne seče, sve je manje stabala na kojima bi orlovi krstaši mogli neometano da sagrade svoja velika, teška gnezda“, napominje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Orao krstaš predstavlja nacionalni simbol Srbije, jer se nalazi na njenom državnom grbu, ali u našoj zemlji trenutno živi samo tri para te životinjske vrste.

ZAŠTO NAM IZUMIRU PTICE

Uslovi za njihovo gneždenje su odgovarajuća visina za osmatranje, blizina teritorije na kojoj mogu da love, bez prometnih puteva ili svakodnevnih poljoprivrednih aktivnosti u neposrednoj blizini stabala.

Sa druge strane im je potrebno dovoljno čvrsto stablo, sa odgovarajućim grananjem za pravljenje gnezda, kojih ima u predelima Gornjeg podunavlja i Subotičke peščare i u još nekoliko izolovanih šumaraka, poslednjim ostacima šuma na severu Vojvodine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptiica Srbije naglašava da ptice već u zimskim mesecima nadleću teren i osmatraju potencijalne lokacije za svoja gnezda.

Tokom februara i početkom marta zauzimaju teritoriju i naseljavaju se na odabrana stabla, a ornitolozi se nadaju da će u narednoj godini na terenu zateći što više takvih prizora u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.