Srbija

19.10.2023. 09:15

Be Risk Protected

Autor: Nova ekonomija

Potencijalne opasnosti prilikom kupovine nekretnina

Foto: Nova ekonomija

Srbija

19.10.2023. 09:15

Najučestaliji pokušaji prevara prilikom prodaje nekretnina u Srbiji su kada prodavci nemaju jasne osnove sticanja (stanovi u nelegalnim zgradama, tzv. divlja gradnja, ne poseduju overene kupoprodajne ugovore), kaže advokat 4zida.rs Brane Krunić, objavljeno je u publikaciji „Nekretnine. Finansiranje. Osiguranje“ koju izdaje Be Risk Protected.

Često se u praksi dešavalo, kada su sudovi bili nadležni za overe ugovora, da se isti stan prometuje nekoliko puta od strane jednog prodavca

Sa početkom rada javnih beležnika ovakve mogućnosti su potpuno isključene: javni beležnici prilikom overe ugovora vode internu evidenciju, ali se i svaka overa zabeležava u nadležnom katastru, objavljeno je u toj publikaciji.

Ako se nekretnine prodaju preko punomoćja, treba voditi računa o tome da li je davalac punomoćja bio poslovno sposoban, odnosno da punomoćje nije izdato pod pretnjom, silom, prinudom.

U praksi, stariji ljudi koji su otežanog zdravstvenog stanja obično imaju već medicinsku dokumentaciju u kojoj se može utvrditi da li boluju od neke psihičke bolesti, da li su svesni volje i namere šta postižu potpisivanjem određenog akta (punomoćja) i slično.

Savet je uvek da se pri kupovini nepokretnosti angažuje stručno lice – advokat, koji je u obavezi da svu papirologiju pre same overe proveri, zatraži osnov sticanja nepokretnosti od prodavca odnosno akt o tome kako je prodavac stekao nekretninu – da li je u pitanju bio ugovor o kupoprodaji, rešenje o nasleđivanju, ugovor o poklonu, objavljeno je u publikaciji „Nekretnine. Finansiranje. Osiguranje“.

Najskuplji i stan i garaža opet u Beogradu na vodi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.