Srbija

21.01.2015. 12:13

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Potpisan ugovor sa Esmarkom, plate će biti veće za 25 odsto

Srbija

21.01.2015. 12:13

Potpisan je ugovor u Železari Smederevo koji predviđa povećanje zarada zaposlenih u srpskoj čeličani za oko 25 odsto.
Predstavnici američke Esmark grupe, sa kojom Vlada Srbije pregovara o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo, potpisali su sporazum sa odloženim dejstvom o usaglašenosti kolektivnog ugovora kojim se predviđa povećanje zarada zaposlenih u srpskoj čeličani za oko 25 odsto.
Kako je u izjavi za Tanjug objasnio predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Saša Čolić taj sporazum će stupiti na snagu nakon potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Esmarkom. 
On očekuje da će to biti kako je i najavljeno do 1. februara. 
Čolić je precizirao da je u sporazumu o usaglašenosti sadržano sve što je dogovoreno u vezi kolektivnog ugovora, odnosno da su budući vlasnici sa predstavnicima Samostalnog sindikata, Nezavisnog sindikata metalaca i ASNS-a dogovorili sve odredbe ugovora. 
„To je ugovor sa odloženim dejstvom, odnosno kolektivni ugovor će važiti od trenutka potpisivanja zapisnika o važenju ugovora o strateškom partnerstvu i mi smo se dogovorili da odredbe ugovora počnu da važe kada Esmark postane većinski vlasnik i u formalnom smislu“, pojasnio je Čolić. 
On je naveo da je ugovorom dogovorena nova cena rada koja će iznositi 125, 31 dinara, što je 25 odsto više nego sada, budući da trenutno iznosi 100, 01 dinar. Druga cena rada važiće kada istekne prva godina važenja kolektivnog ugovora i tada bi trebalo da iznosi 139, 23 dinara, koliko je iznosila i 2011. godine. 
Ta cena trebalo je da važi i 2012. godine, ali je tadašnji vlasnik „Ju es stil“ odlučio da izađe iz srpske čeličane. 
Naredne, 2013. godine zarade su umanjene za 20 odsto, i cena rada iznosila je 111 dinara, a onda je od novembra 2014. godine i za radnike Železare važilo umanjenje zarada za 10 odsto, naveo je on. 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su razgovori o Železari teški i da vlada nastoji da ugovor sa Esmarkom završi u narednih 10 do 12 dana. 
„To bi bio veliki uspeh za Srbiju. Kada Železara radi to je direktnih jedan odsto rasta BDP“ „, rekao je premijer.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. I neće i ne može!!! Hrvatska nikad nije priznala svoje zločine ni u srednjem veku, ni u velikom ratu, ni u drugom svetskom ratu, ni u Bosni i Herzegovini, ni u “bljesku”, ni u “ oluji” ……Hrvatska ide dalje sa ustaštvom, vezanih očiju pa šta bude, Hrvatska je “ nepogrešiva “.
    Čega se pametan stidi Hrvati se time ponose!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.