Vesti iz zemlje

24.04.2023. 09:39

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Potrošnja domaćinstava u Srbiji i dalje veća od njihovih prihoda

Foto: Pixabay

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u Srbiji su tokom prošle godine iznosili 78.393 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 78.678 dinara, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U odnosu na 2021. godinu, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi viši su za 9,3 odsto, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava viši su za 9,4 odsto nominalno.

Domaćinstvom se smatra:

  1. zajednica lica čiji članovi zajedno stanuju, zajedno se hrane i troše ostvarene prihode, i
  2. samac koji samostalno živi, samostalno se hrani i troši ostvarene prihode.

 

Najveći udeo u ličnoj potrošnji čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 36 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva – 16,1 odsto.

Slede izdaci za transport – 8,9 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge –  5,9 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto, za rekreaciju i kulturu – 5,1 odsto, za odeću i obuću  – 4,9 odsto. Izdaci za alkoholna pića i duvan bili su 4,7 odsto, za zdravlјe- 4,4 odsto , dok 8,5 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 80.697 dinara, a  kod domaćinstava u ostalim područjima 74.644 dinara.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 81.087 dinara , dok su kod domaćinstava u ostalim područjima iznosili 74.739 dinara.

Veće plate, veće i cene

Prihodi domaćinstava u novcu i u naturi obuhvataju prihode u novcu, novčanu vrednost naturalne potrošnje i prihoda u naturi, kojima su domaćinstva raspolagala u anketnom periodu.

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi (sva domaćinstva) imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa (49,9 odsto), penzije (32,1 odsto), prihodi od polјoprivrede, lova i ribolova (4,3 odsto), naturalna potrošnja (3 odsto), prihodi van redovnog radnog odnosa ( 2,6 odsto),  primanja od socijalnog osiguranjam (2,5 odsto), i 5,6 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u 2022. godini (8.856 za Srbiju), anketirano je 5.927 domaćinstva (67 odsto).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.