Vesti iz zemlje

08.09.2016. 16:11

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Poverenica: Pozivam sve osobe sa invaliditetom da prijave diskriminaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je danas sve osobe sa invaliditetom da se jave njenoj kancelariji ukoliko su izložene diskriminaciji, jer je to jedan od načina da se postupkom po preporuci unapredi njihov položaj.

„Pritužbe na diskriminaciju, na osnovu invaliditeta čine 10 odsto svih pritužbi koje stignu u Kancelariju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, i četvrte su po broju pritužbi. Sve to svakako ne održava realno stanje jer verujemo da se naši građani sa invaliditetom sučavaju sa mnogo više slučajeva diskriminacije“, rekla je Janković.

Janković je na okruglom stolu „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ navela da u Srbiji ne postoji dovoljno jasan podatak o broju osoba sa invaliditetom (OSI).

„Pritužbe su od izuzetnog značaja i jako je bitno da nam stignu“, rekla je Janković i dodala da je podnošenje pritužbi besplatno i traje pet minuta, a kao razloge zbog kojih njihov broj nije veći navela je nepostojanje vere, nemanje vremena i strpljenja.

Poverenica je navela da se u oko 90 odsto slučajeva postupa po preporuci poverenika.

Prema njenim rečima, jedan od poslednjih problema rešenih zahvaljujući pritužbi odnosio se na novoizgrađenu gradsku pijacu u Nišu koja, ikako izgrađena po savremenim standardima nije imala pristup osobama sa invaliditetom.

Poverenica je zaključila da je u sistemu obrazovanja koje je ključno za dalje uključivanje osoba sa invaliditetom u javni i društveni život došlo do pomaka.

Predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Milan Stošić rekao je da u Srbiji ima od 600.000 do 800.000 invalida.

Stošić je na skupu čiji je cilj ubrzavanje procesa inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo, kao važno istakao da se kroz propise reguliše statusa roditelja dece sa invaliditetom.

On je podsetio da je zahvaljujući Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom usvojeni zakoni o znakovnom jeziku, upotrebi pasa vodiča ali faksimila umesto potpisa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.