Vesti iz zemlje

06.02.2024. 09:22

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Pravi se strateška procena uticaja novog naftovoda ka Mađarskoj

Foto: Pixabay

Vlada Srbije odlučila je da se pristupi izradi Strateške procene uticaja prostornog plana urađenog za naftovod koji treba da poveže granicu sa Mađarskom i Novi Sad. Procenom će biti razmatrana pitanja zaštite voda, vazduha, zemljišta, živog sveta, prirode, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Kako piše u odluci radiće ser procena uticaja sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu, a sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Transnafta AD Pančevo, preneli su beogradski mediji.

Razlozi za izradu Strateške procene, kako se navodi, definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i „mogućih uticaja“.

Strateška procena radiće se za područje Prostornog plana, čija okvirna granica obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Кanjiža.

Na teritoriji Grada Novog Sada, u okvir plana ulaze cele katastarske opštine Novi Sad III i Kać. Procena će obuhvatiti i teritorije katastarskih opština Žabalj, Čurug i Gospođinci, zatim Bačko Gradište, Bečej i Bačko Petrovo Selo, cele katastarske opštine Ada i Mol, Senta kao i katastarske opštine Velebit, Trešnjevac, Кanjiža, Martonoš i Horgoš na teritoriji Kanjiže.

U Nacrtu Prostornog plana biće definisana konačna granica Prostornog plana, istaknuto je u odluci Vlade.

Nosilac izrade Strateške procene je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je rok za izradu tog dokumenta 12 meseci od stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana.

„Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila. Strateška procena će se obaviti u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata“, piše u tekstu odluke.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva energetike, izgradnja novog naftovoda koštaće 157 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.