Srbija

03.01.2024. 10:56

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Pre početka gradnje „Marine Dorćol“ moraće studija o uticaju na životnu sredinu

Foto: Printskrin/Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Stambeno – poslovnog građevinskog kompleksa „Marina Dorćol“

Srbija

03.01.2024. 10:56

Pre početka izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa „Marina Dorćol“ biće potrebno da se izradi studija o proceni uticaja tog projekta na životnu sredinu, odlučio je beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, vidi se u rešenju objavljenom na sajtu Grada Beograda.

U ulici Dunavski kej u planu je izgradnja kompleksa ukupne bruto razvijene građevinske površine 195.853 kvadrata.

Investitor projekta je firma „Sebre Marina Dorćol“ koja je u vlasništvu Sebre Holding-a iz Češke.

Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu beogradskom sekretarijatu je upućen u novembru.

Sekretarijat je razmotrio zahtev i dostavljenu dokumentaciju i odlučio da je studiju o proceni uticaja na životnu sredinu – potrebno izraditi.

Kako se, između ostalog, navodi u rešenju, predmetna lokacija nalazi se u neposrednoj blizini ekološkog koridora od međunarodnog značaja, reka Dunav sa obalskim pojasom ekološke mreže Srbije.

Na lokaciji se nalaze portalni kran sa pristupnim vodenim rukavcem i pumpna stanica i filtersko postrojenje koji su deo spomenika kulture Termoelekrana „Snaga i svetlost“ koji predstavlja kulturno dobro i koji se na lokaciji zadržavaju tako što će se izvršiti sanacija, adaptacija i prenamena objekta pumpne stanice i filterskog postrojenja, kao i sanacija, konzervacija i restauracija portalnog krana.

U okolini lokacije nalaze se stambeni objekti, Termoelektrana „Snaga i svetlost“, neizgrađeno zemljište sa neuređenim zelenim površinama, toplana „Dunav“, saobraćajnice i vodeni rukavac.

Uzimajući u obzir raspoložive podatke o lokaciji i karakteristikama projekta, ocenjeno je da su mogući značajni uticaji projekta na životnu sredinu. Izradom studije o proceni uticaja obezbediće se neophodni podaci i predvideti mogući negativni uticaji na životnu sredinu i utvrditi odgovarajuće mere zaštite sa programom monitoringa, u toku izvođenja, redovnog rada projekta i u slučaju udesa.

Investitor je u obevezi da u roku od godinu dana (od dana konačnosti ovog rešenja) podnese zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja projekta na životnu sredinu.

Nosilac projekta ne može pristupiti realizaciji i izvođenju predmetnog projekta, bez dobijene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Studija treba (između ostalog) da sadrži opis lokacije, opis projekta (postojećih objekata i sadržaja, tačno opisati šta se zadržava, a šta uklanja, opis planiranih radova, podaci o očekivanim količnima otpadnih materija), opis mogućih značajnih uticaja projekta na životnu sredinu za vreme izvođenja i rada projekta, kao i u slučaju udesa, opis mera predviđenih u cilju sprečavanja, smanjenja i otklanjanja štetnih uticaja projekta na životnu sredinu.

Kompleks „Marina Dorćol“, planira se u beogradskoj ulici Dunavski kej, imaće 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva depadansa predškolskih ustanova, dva pomoćna objekta u funkciji tehničke infrastrukture, kao i 1.181 parking parking mesto u podzemnim garažama.

Na parcelama koje su u obuhvatu buduće gradnje trenutno se nalaze objekti koji pripadaju nekadašnjoj Termoelektrani „Snaga i svetlost“ (konkretno Portalni kran sa pristupnim vodenim rukavcem i Pumpna stanica i Fltersko postrojenje). Ti objekti se zadržavaju, ali se predviđa njihova sanacija, adaptacija i prenamena.

U planu je izgradnja kompleksa ukupne bruto razvijene građevinske površine 195.853,35 kvadrata, od čega čega će nadzemno biti oko 139.624 kvadrata. Projekat će se razvijati sedam faza.

Planirani predmetni kompleks se nalazi na desnoj strani Dunava, obuhvata prostor oko Marine Dorćol kao i samu Marinu, pripada vodnom području Dunav.

U jednoj od faza izgradnje predviđeno izvođenje radova na građevinskoj parceli koja je zapravo vodena površina i u toj fazi je predviđena izgradnja pontonskog privezišta za čamce „Marina Dorćol“, kao i dela konstrukcije obale privezišta za čamce uz postojeću funkcionalnu celinu pumpne stanice (zgrada rečnog i jezerskog saobraćaja) i filterskog postrojenja (zgrade poslovnih usluga).

Zemljište na lokaciji „Marina Dorćol“ prodato je za 3,861 milijardu dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, saopšteno je sredinom septembra 2019. godine. 

Kako je tada navedeno, na licitaciji je učestvovao jedan investitor, koji je za lokaciju od četiri hektara dao ponudu po početnoj procenjenoj tržišnoj vrednosti zemljišta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.