Vesti iz zemlje

09.07.2021. 14:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Preko 72 odsto radnika u turističkim agencijama ostalo bez posla

Od početka pandemije do danas ugašeno je više od 500 turističkih agencija, dok je više od 350 agencija stavljeno u tzv. stanje mirovanja. Procenat otpuštenih radnika u turističkim agencijama već je premašio 72 o...

Pixabay

Od početka pandemije do danas ugašeno je više od 500 turističkih agencija, dok je više od 350 agencija stavljeno u tzv. stanje mirovanja. Procenat otpuštenih radnika u turističkim agencijama već je premašio 72 odsto, navela je Inicijativa TAS. 

Kako navode, najveći broj od ukupno uništenih 850 turističkih agencija su posrednici u prodaji turističkih aranžmana, ali ima i organizatora turističkih putovanja u ovom broju. 

„Moramo da ponovimo, po ko zna koji put, da je pomoć države turističkom sektoru, posebno sektoru turističkih agencija, izostala“, smatraju iz ove Inicijative.

Iz Inicijative TAS smatraju da je objava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da je sektoru turizma pomognuto sa devet milijardi dinara „neverovatna“.

„Šta je sve sabrano u navodnu pomoć, predstavili smo ovako: Dve sektorske pomoći hotelskoj industriji – ukupno oko 2,5 milijarde dinara. Fond za razvoj – odobreni krediti,  po Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija radi se o ukupnom iznosu od oko 1,1 milijardi dinara, a po izvorima Fonda za razvoj taj iznos je tačno 375,01 miliona dinara. Ovoliki disbalans je neverovatan“, ocenili su iz TAS-a. 

Što se tiče subvencija za nabavku polisa za turističke agencije organizatore, iz TAS-a navode da je na te subvencije ostvarilo pravo samo 90 turističkih agencija u ukupnom iznosu od 118 miliona dinara dinara. Ukupan iznos isplaćenog minimalca za turistički sektor, prema resornom ministarstvu, je 705,6 miliona evra, navodi Inicijativa. .

Kada se sve sabere, Inicijativa TAS navodi da je ukupna pomoć iznosila 3,7 milijardi dinara, pa postavlja pitanje „gde je nestalo iz ovog kalkulativnog prikaza 5,3 milijardi dinara“. 

Tokom 2020. godine turističke agencije su imale pad prometa preko 90 odsto, a tokom 2021. godine gubici se gomilaju „bez obzira na otvaranje granica i tzv normalizaciju putovanja“. Navode i da je broj putnika koji putuje smanjen za preko 70 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

„Svakako, ovako mali broj putnika ne može da pokrije ogromne gubitke nastale tokom 2020. godine, i svakako ne može da pokrije troškove poslovanja tokom 2021. godine. Takva situacija će sasvim sigurno uticati na proglašenje bankrota kod mnogobrojnih turističkih agencija što se očekuje već od sredine septembra 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Komentarišići subvencije turističkim agencijama za dovođenje stranih turista u zemlju, Inicijativa navodi da je iznos odobrene subvencije pet miliona dinara, odnosno 42.500 evra.

„Kako bilo šta možete da pospešite za navedenu sumu? Sve da ceo iznos subvencije dobije samo jedna turistička agencija, nikakvog efekta na ukupan rast poseta stranih turista neće biti. Sasvim neverovatno“, ocenjuju iz TAS-a. 

Inicijativa TAS navodi da postoji Uredba Vlade Srbije koja se odnosi na preraspodelu državne pomoći za najugroženije sektore privrede,  „a koja nije sprovedena i niko od lokalnih samouprava nije upoznat sa njenim postojanjem“. 

„Uredba je nastala zbog EU i namera i nije bila da bude sprovedena niti je prezentovana javnosti. Kada smo se obraćali Vladi i lokalnim smaoupravama sa zahtevom za pokriće 80 odsto fiksnih troškova kako je to Uredba i predvidela, ili smo dobili ćutanje ili odbijanje. Veoma mali broj opština je ragovao i pomogao svojim ugroženim delatnostima“, piše u saopštenju.

Iz Inicijative su poručili da će posledica biti velikih, a da rešenja nema, „jer i pored upozorenja nadležnim institucijama proteklih 16 meseci, nema reakcije“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.