Vesti iz zemlje

07.09.2022. 13:14

Autor: Nevena Petaković

Preko dva miliona evra iz budžeta za sređivanje Češkog doma

Printskrin/Google maps/Češka beseda Beograd

Republičkoj direkciji za imovinu odobreno je 277,3 mliona dinara (2,4 miliona evra) iz budžetske rezerve za potrebe sanacije i adaptacije Češkog doma u Beogradu. Za rekonstrukciju ovog objekata nedavno je u postupku javne nabavke dodeljen ugovor vredan 229,7 miliona dinara bez PDV-a. 

U rešenju o upotrebi sredstava iz budžetske rezerve, navodi se da su sredstva potrebna za „vršenje investitorskih prava, organizovanje i obavljanje stručnih poslova na izvođenju radova na sanaciji i adaptaciji objekta ‘Češki dom'“ u Beogradu.

Češki dom u Beogradu nalazi se na adresi Svetozara Markovića 79. Uz ovaj objekat se naslanjaju objekti Geozavoda i Romskog udruženja.

Tender za radove dobila grupa ponuđača

Republička direkcija za imovinu krajem avgustu je oglasila tender za projektovanje i izvođenje radova na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji objekta Češkog doma u Beogradu. 

Ugovor vredan 229,7 miliona dinara bez PDV-a dodeljen je početkom septembra grupi ponuđača Jadran doo iz Beograda, „ELSAT“ iz Čačka, Izolinvest iz Beograda, Intellinea iz Beograda i Vatro-As iz Valjeva, vidi se na Portalu javnih nabavki.

Javna nabavka obuhvata izradu idejnog projekta, projekta za izgradnju i radove.

Rok za završetak radova je 25. oktobar 2022. godine, piše u tehničkoj specifikaciji.

U dokumentaciji piše da je trenutno Češki dom izdat na korišćenje firmama, a  spratovi,  odnosno prostor u njima pretvoren u kancelarijski prostor, dok je suteren pretvoren u prostor za vežbanje.

Uz objekat Češkog doma (objekat 1) naslanja se objekat Geozavoda (objekat 2) i objekat Romskog udruženja (objekat 3), piše u tehničkom opisu radova.

Kroz objekat Češkog doma se preko predvorja izlazi u atrijum sa koga se ulazi u objekte Geozavoda i Romskog udruženja koji su međusobno povezani sa objektom Češkog doma.

„Novoprojektovani objekat sa objektima 1, 2 i 3, odnosno Češki dom, Geozavod i Romsko udruženje, adaptacijom i promenom namena prostorija postaju jedinstvena celina Češkog doma-kulturnog centra“, piše u tehničkom opisu radova.

Objekat Češkog doma je izgrađen 1928. godine i kasnije adaptiran i nadograđivan, kakav je i danas. 

Češki dom se trenutno sastoji od suterena, prizemlja, tri sprata i potkrovlja.

Na prvom spratu se nalazi omladinska zadruga, na drugom Klub češke besede, a na trećem poslovni prostor i jedan privatni stan, dok je treći sprat nadograđen privatnim stanovima.

U delu tehničke dokumentacije koji se odnosi na novoprojektovanu organizaciju prostora piše da će se, između ostalog, u suterenu  nalaziti Klub češke besede, u prizemlju Češki kulturni centar, kao i sala češkog kulturnog centra.

Prvi sprat će takođe biti namenjen za Češki kulturni centar, kao i za tehničke prostorije,  dok će se na drugom spratu nalaziti bibloteka i učionica.

Radovi će se izvoditi u skladu sa uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite koje je utvrdio Zavod  za zaštitu spomenika kulture.

Češki dom se nalazio se u okviru celine „Zapadni Vračar“ koja je bila u upisana u evidenciju neporektnosti koje uživaju prethodnu zaštitu.

Celina „Zapadni Vračar“ je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro – prostorno kulturno istorijsku celinu, a naredni korak je donošenje Odluke Vlade Srbije.

Višespratnice u Krunskoj: Šta sve krije nacrt koji je nestao sa sajta Beograda

Češka ukida PDV na struju i gas

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.