Srbija

29.11.2016. 13:21

Insajder

Autor: Nova Ekonomija

Premijer kaže da je „pocepao“ predloge budžeta, a šta na to kaže zakon?

Srbija

29.11.2016. 13:21

Prema Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o ministarstvima, za državni budžet je nadležno pre svih Ministarstvo finansija, o budžetu se nakon toga izjašnjava cela Vlada i na kraju Parlament. 

Samo ove činjenice su dovoljne da se opravdano postavi pitanje kako je moguće da premijer Srbije „sve predloge ministarstava za budžet pocepa i vrati im na ponovnu izradu“.

O „cepanju“ svih predloga za budžet javnost je obavestio upravo Aleksandar Vučić, a svi mediji preneli su to kao važnu vest. 

Na osnovu takve izjave stiče se utisak da lično premijer predlaže budžet, odnosno odlučuje o zahtevima budžetskih korisnika umesto Ministarstvo finansija, koje je za budžet nadležno.

Propisi su jasni. Republički godišnji budžet planira se tako što svaki ministar iz svog resora predloži koliko novca je njegovom ministarstvu neophodno za narednu godinu, u skladu s obavezama i planovima. Nakon toga, Ministarstvo finansija, na osnovu zahteva koje je dobilo iz ostalih resora Vlade Srbije i na osnovu realne situacije u državnoj kasi, formira budžet za narednu godinu.

Prema Zakonu, Ministarstvo finansija utvrđuje okvirni predlog budžeta i postavlja tačno određene limite za pripremu budžeta. Podaci o tome na koliko novca bi koje ministarstvo moglo da računa u 2017. su objavljeni na sajtu Ministarstva finansija, a svako ministarstvo u skladu s okvirnim planom predlaže koliko bi naredne godine moglo da pripadne njemu.

Tek pošto Ministarstvo finansija razmotri sve ove predloge i usaglasi ih s Fiskalnom strategijom, dostavlja Vladi nacrt zakona o budžetu.

To je redovna procedura usklađivanja budžeta koju propisuje Zakon o budžetskom sistemu.

To znači da Ministarstvo finansija odlučuje da li će budžet biti odobren ili ne, a ne premijer. Ipak, umesto ministra finansija, premijer je juče rekao da nije bio zadovoljan zato što je rashodna strana budžeta bila veća za 100 milijardi dinara.

„Od toga je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

S druge strane, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za koje se može pretpostaviti da ima u planu najviše kapitalnih projekata, za Insajder.net kažu da njihov budžet neće trpeti korekcije i da je usklađen s Ministarsvom finansija. U ostalim ministarstvima juče posle podne nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je i zbog čega njihov predlog budžeta „pocepan”.

Zbog svega ovoga, izjava premijera da je „pocepao budžete” i istovremeno ćutanje svih ministara za posledicu ima samo zaključak da u ovoj državi brojna ministarstva, zakoni, propisi nisu ni potrebni jer o svemu odlučuje premijer.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.