Vesti iz zemlje

18.12.2023. 13:43

Autor: Katarina Pantelić

Prevoznici dobijali sredstva za autobuse, ali bez obaveze da ih troše na njih

Foto: Pixabay

Sektor za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture dobio je u periodu od 2020. do 2022. godine bespovratna sredstva kako bi dodelilo subvencije autobuskim i taksi prevoznicima zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Međutim, za neka od tih sredstava nije bilo definisano u koje svrhe prevoznici treba da ih troše, pa tako nije bilo ni moguće sprovesti kontrolu na šta su sredstva utrošena.

Programom koji se odnosio na podršku u radu autobuskih prevoznika zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 i za koji je dato 2,7 milijardi dinara, bilo je propisano da se prevoznicima isplate sredstva u iznosu od 3.600 evra u šest jednakih mesečnih rata.

Isplata je išla po svakom registrovanom autobusu za koji prevoznik poseduje izvod licence. Ove podatke obajvio je Savet za borbu protiv korupcije u Izveštaju o bespovratnim sredstvima.

Sredstva za ove namene, data su za 654 korisnika, vidi se iz izveštaja, a dodeljena su iz budžeta Srbije.

„Ministarstvo saobraćaja je takođe obavestilo Savet da Programom nije bilo definisano u koje svrhe prevoznici treba da potroše novac, shodno tome kada je reč o autobuskim subvencijama, nije bilo moguće sprovesti kontrolu upotrebe sredstava“, naveo je Savet za borbu protiv korupcije.

Subvecnije su dobijene na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

Subvencionisana nabavka putničkih vozila je vršena od 2020. do 2022. godine.

Za 292 korisnika 2020. godine dato je ukupno 274,6 miliona dinara, godinu kasnije za 1.306 korisnika dato je 1,2 milijarde dinara, dok je prošle godine odnosno 2022. dato oko 913 miliona dinara za potrebe 971 korinsika sredstava.

Bespovratna sredstva dobili su i prevoznici na osnovu programa za podršku u radu domaćih prevoznika tereta u drumskom saobraćaju zbog nastale štete u poslovanju prouzrokovane ratom u Ukrajini.

Tako su „DATTA TRANSPORT“ iz Lazarevca, „ČAPIN – TRANS“ iz Ljiga i „PROFI TESN“ iz Novog Pazara dobili po dva miliona dinara subvencija.

Svako preduzeće dobilo je po osam hiljda evra u dinarskoj protivvrednosti, navodi se u izveštaju Saveta.

Dodeljeni i zaštitni ramovi za traktore

U toku 2022. godine na osnovu uredbe koje je objavilo ministarstvo, Agencija za bezbednost saobraćaja je na osnovu javnog poziva izabrala i firmu koja je proizvela ramove za upotrebljavane traktore, nakon čega su oni bili dodeljeni poljoprivrednicima.

U Izveštaju o subvencijama Saveza za sprečavanje korupcije, za realizaciju ovog programa, dato je 125 miliona dinara firmi „Mikom“ iz Novog Sada.

Sektor za finansije MGSI je 14.12.2022. godine avansno prebacio 124.992.415 dinara (sa PDV-om) na račun proizvođaču.

Međutim, kako je Savet objavio, „nema informacije da li je taj avans opravdan, odnosno koliko je vlasnika upotrebljavanih traktora dobilo zaštitni ram i po kojoj ceni“.

Izdvajanja za nauku nisu mala, ali je doprinos nekih instituta „diskutabilan“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.