Priboj gradi novu gradsku toplanu

Foto: Wikipedia/ Julian Nyča

Gradnja nove toplane u Priboju počela je krajem septembra i kada bude završena koristiće drvnu biomasu, pa će tako problem aerozagađenja biti rešen u gradu na Limu, kažu za Novu ekonomiju predstavnici lokalne samouprave.

“U toplani će se koristiti drvna sečka proizvedena na teritoriji opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. Rezervni energent će biće lož ulje, nadamo se da ćemo ga koristiti minimalno ili nikako u toku godine. Na žalost, gas kao rezervu nemamo”, kaže za Novu ekonomiju zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Prema njegovim rečima, kombinovana gradska toplana imaće snagu 8 + 15 MW (mega Vata), a izgradnja je počela 28. septembra ove godine. 

Dodaje da je prema dinamičkom planu predviđeno da se funkcionisanje tolpane obezbedi do oktobra 2021, kada će početi njen probni rad i dokazivanje parametara, a potom će biti predata Javnom preduzeću Toplana – Priboj. To se očekuje 1. januara 2022.

ODEĆU KUPOVATI ODGOVORNO, JER TEKSTILNI OTPAD ZAGAĐUJE OKOLINU

ČISTIJA ENERGIJA

“Umesto uvoznog mazuta koji je minimum dva puta skuplji, koristićemo ekološko gorivo sa lokala, koje je karbonski neutralno, imaćemo čistiji vazduh i značajno ćemo smanjiti emisiju CO2 u atmosferu čime se smanjuje efekat staklene bašte u atmosferi”, napominje Vasilić.

Prema njegovim rečima projekat je održiv jer poseduje jaku ekonomsku, ekološku i socijalnu komponentu koja se ogleda u otvaranju novih radnih mesta u opštini. Na toplanu će biti priključeni već postojeći korisnici, koji će imati 24-časovno, kvalitetno i ujednačeno grejanje.

Osim toplane, u Priboju se menja kompletan gradski toplovod i sve podstanice u sistemu daljinskog grejanja. Očekuje se da će se priključiti i novi korisnici, kao i Gradska sportska dvorana, kojoj će to olakšati uslove za treninge i utakmice sportista tokom zime.

Toplana u Priboju sada koristi mazut i ova grejna sezona je poslednja tokom koje će se koristiti mazut.

Čedomir Savković

*Projekat "Zaštita životne sredine - otpad nije na bacanje" finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije

ČEKAJUĆI IZGRADNJU REGIONALNE DEPONIJE "KALENIĆ" KOD UBA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara