Vesti iz zemlje

27.04.2022. 11:25

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Prijava za mentoring preduzeća do 10. maja

Foto: Pixabay

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za sprovođenje obuka i mentoringa za mlade i žene preduzetnice, koji je otvoren do 10. maja 2022. godine. 

Poziv je objavljen u skladu sa Programom standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2022. godini Ministarstva privrede, sapšteno je na sajtu RAS.

„Javnim pozivom za sprovođenje paketa usluga za mlade i žene preduzetnice predviđena su dva seta usluga: Prvi set odnosi se na usluge za mlade, koji podrazumeva pomoć stručnog lica iz Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA) mladom potencijalnom ili novoosnovanom preduzetniku, starosti od 18 do 30 godina. Pomoć se sastoji od raspoloživih standardizovanih savetodavnih usluga, obavezne obuke ‘Obuka za početnike u poslovanju’, jedne ili više specijalizovanih obuka i mentoring usluge u trajanju do 40 sati“, saopštio je RAS.

Drugi set usluga namenjen je ženama, preduzetnicama i sastoji se od pomoći stručnog lica iz ARRA preduzeću čiji osnivač ili vlasnik je žena ili je žena jedan od vlasnika sa većinskim udelom u vlasništvu (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika. Predviđena je podrška u vidu raspoloživih standardizovanih savetodavnih usluga, jedne ili više specijalizovanih obuka i mentoring usluge u trajanju do 40 sati.

Pravo učešća imaju:

Mladi potencijalni preduzetnik, preduzetnica:

  • Starosti od 18 do 35 godina;
  • Koji nemaju firmu registrovanu u APR-u.

Mladi preduzetnik, preduzetnica:

  • Starosti od 18 do 35 godina;
  • Koji ima registrovanu firmu u Agenciji za privredne registre ne duže od pet godina pre dana objavljivanja Javnog poziva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina. U firmi koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više fizičkih lica starosti do 35 godina (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti fizičko lice starosti do 35 godina;
  • Koji imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Žene preduzetnice:

  • Koje imaju registrovan privredni subjekt u Agenciji za privredne registre ne duže od pet godina pre dana objavljivanja Javnog poziva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. U preduzeću koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena, da je delatnost zadruge proizvodnja, prerada i zanatske usluge;
  • Firma treba da ima izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

„Savetodavne usluge podrazumevaju konsultacije koje ARRA pružaju u okviru ovog programa: pomoć u pripremi dokumentacije i izradi poslovnog plana prilikom prijavie za programe koji se odnose na početnike, žene i mlade kod Fonda za razvoj, pomoć prilikom izrade poslovnog plana za subvencije za samozapošljavanje kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, pomoć prilikom izradi poslovnog plana za prijave ostalih kredita kod Fonda za razvoj, i za raspoložive kreditne linije Garancijskog fonda AP Vojvodine“, saopšteno je na sajtu RAS.

Javni poziv, Uputstvo i obrasci za prijavu dostupni su na sajtu RAS, kao i na internet stranama akreditovanih razvojnih agencija i u štampanom obliku u ARRA.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.