Vesti iz zemlje

07.05.2021. 13:18

Vlada Srbije, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Prijave za podsticaje poljoprivrednicima traju do 4. juna

Prijava za novčane podsticaje namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, koje daje država, u saradnji sa Svetskom bankom, traje do 4. juna, podsećaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Maksimalni ...

Foto: Pixabay

Prijava za novčane podsticaje namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, koje daje država, u saradnji sa Svetskom bankom, traje do 4. juna, podsećaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeMaksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, dok je za firme taj limit 200.000 evra.

Ukupni budžet projekta je kako se navodi 38 miliona dolara i on će trajati tri godine, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na konkurs može da se prijavi svako gazdinstvo.

On je dodao da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, a najavio je još dva takva poziva za stočare i za ratare, čime će kako se naglašava biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

Nedimović je izjavio i da se na tom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto poljoprivrednik mora sam da obezbedi.

Ukoliko bude više prijava, kako se naglašava, pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici iz Istočne i Južne Srbije, odnosno nerazvijenih područja. U sistem će biti uključeno i 14 banaka, dodao je Nedimović.

Nedimović je rekao da je veliko interesovanje za nabavku traktora, posebno u Priboju i Prijepolju. Prema njegovim rečima, da bi se kupio traktor ili bilo šta od poljoprivredne mehanizacije, najmanja vrednost kupovine mora da bude 20.000 evra, sa uključenim PDV-om.

„Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami“, objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da vlasnik tako nabavljen traktor neće moći da otuđi pet godina.

KAKO DA SE PRIJAVITE?

Bespovratna sredstva u okviru Javnog poziva, kako se navodi obuhvataju nabavku i instaliranje nove opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti, kao i opreme za digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje, softvera sa pratećim hardverom, kao i novih navigacionih GPS sistema za traktore.

Bespovratna sredstva kako se dodaje obuhvataju investicije za unapređenje proizvodnje u zaštićenom prostoru, nabavku novih mašina i opreme za proizvodnju biljaka na otvorenom polju, žetvu, transport, berbu voća i povrća.

Detaljnije informacije o toma za koje nabavke i investicije se u okviru javnog poziva dodeljuju subvencije, dostupne su na sledećem LINKU.

Pravo ostvarivanje subvencija, kako se napominje imaju sva lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinastava i imaju aktivan status.

Obrasci za prijavu na javni poziv koji je otvoren do 4. juna mogu da se nađu na sledećem LINKU, a uz njih je potrebno dostaviti i druga neophnodna uverenja čiji spisak može da se nađe na desetoj strani dokumenta koji je okačen na sledećem LINKU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.