Srbija

15.09.2023. 19:11

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Prijavili krivolov ptica, pa dobili pretnje smrću

Foto: Wikipedia/ Guérin Nicolas

Prepelica, ilustracija

Srbija

15.09.2023. 19:11

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da su njihovi članovi i volonteri dobili pretnje smrću, nakon što su prijavili krivolov ptica prepelica na više lokacija u Toličkom okrugu.

„U subotu 9. i nedelju 10. septembra članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obilazili su Toplički okrug gde su na više lokacija pronašli vabilice. Odmah je obaveštena policija u Blacu čiji službenici su u nezakonitom lovu u ataru sela Trbunje u subotu zatekli jednog, a potom u nedelju, oko 3 kilometra dalje u ataru sela Suvi Do dva naoružana italijanska državljanina“, piše u saopšgtenju DZPPS.

Italijani su u džepovima imali ukupno osam sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja.

„Sumnju u nezakonit lov dopunila je i činjenica da je prekršen Zakon o divljači i lovstvu i to u delu koji obavezuje lovce da sitnu divljač love u grupama od najmanje tri, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što svakako ne mogu biti strani državljani“, dodaje se u saopštenju.

Podaci sa terena ukazuju da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi do 800 elektronskih vabilica.

Elektronska vabilica je uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica.

Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Prilikom legitimisanja pozivali su se na izvesnog organizatora lova, a pored obe lokacije gde su zatečeni italijanski državljani, blački policajci pronašli su po jednu elektronsku vabilicu.

Uređaji su, kako se navodi, bili okačeni na drveće, zaštićeni u metalnim kutijama i za drveće zavezani lancima i katancima. Indikativno je to što su vabilice bile iste, kao i ručno spravljena zaštita za te nezakonite uređaje.

 Ulovljene prepelice, vabilice i ostali materijalni dokazi predočeni su dežurnom javnom tužiocu koji je pokrenuo odgovarajuće postupke.

„Umesto da lovci iz Blaca budu zahvalni na pomoći da se nezakonit lov otkrije, usledila je prava hajka na zaštitnike prirode. Predsednik Lovačkog udruženja iz Blaca, M. K, na svom facebook profilu 12. septembra postavio je video snimak za koji se sumnja da ga je dva dana ranije načinio M. Đ. iz Blaca, a u kome se iznose neistine u vezi sa opisanim događajima“, piše u saopštenju.

Zbog nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada najmanje 50.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biodiverzitetu.

Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači, što jesu elektronske vabilice, predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Kako se dodaje, objavljivanje ovog snimka je imalo za cilj da prenese netačne informacije ostalim lovcima, te da ih navede da iskale svoj bes na onima koji prijavljuju krivolov, dodaju u DZPPS. 

Među više od 60 komentara na pomenut video nalaze se i oni u kojima se kaže: „Izrešetajte ta g…a“, „To je gamad koju treba spuštati u prvi bunar“, „Samo dobra motka da završe na urgentnom…“.

Desetine izjava mržnje nalaze se i među komentarima na ovaj sadržaj koji je podeljen na ličnim profilima lovaca u Srbiji, ili u nekim lovačkim grupama, navodi se u saopštenju

„Dotični video snimak nastao je u selu Suvi Do naočigled policajaca i uz jasno protivljenje osoba koje su snimljene, čime je stečeno obeležje krivičnog dela Neovlašćeno snimanje, objavljivanje i prikazivanja tuđeg snimka i fotografija“, kaže izvršni direktor DZPPS Milan Ružić.

Kako je dodao, pretnje upućene su njihovim članovima i volonterima koji su bili na licu mesta izuzetno su ih uznemirile, a očekuje se i oštra reakcija tužilaštva i policije.

DZPPS obaveštava javnost da je apsolutno netačno da je bilo ko maltretirao lovce, jer su ih legitimisali službenici policije koji su na licu mesta uočili veći broj prekršaja, kao da nije bila ugrožena ničija bezbednost.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuje svima da neće prekinuti redovne aktivnosti otkrivanja i prijavljivanja nezakonitog lova.

Slučajevi korišćenja vabilica u lovu policiji su prijavljeni i kod Niša 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.