Vesti iz zemlje

12.04.2016. 16:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Privatni pogrebnici smatraju da ih javna preduzeća uništavaju monopolom

Javna komunalna preduzeća imaju monopol u pružanju pogrebnih usluga, zbog čega će biti ugašeno više od 200 privatnih pogrebnih firmi a 3.000 radnika će ostati bez posla, ocenjeno je danas na skupu Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.
„Krivac za gašenje ovolikog broja privatnih pogrebnih preduzeća je izmena Zakona o komunalnim delatnostima usvojena 2011. a Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) bila je glavni inicijator tog zakona“, rekao je predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar.

On je naglasio da je sadašnja vlast ignorisala apel privatnog sektora da se taj zakon menja.

Udruženje privatnih pogrebnika, kako je rekao, smatra da bi pogrebna preduzeća trebala da budu u resoru Ministarstva privrede, a ne Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
„Sadašnji propisi o komunalnim delatnostima suprotni su Ustavu Srbije koji garantuje slobodu preduzetništva i ravnopravnost privatnog i javnog sektora, kao i Zakonu o zaštiti konkurencije i pravilima u Evropskoj uniji“, rekao je Zdjelar.

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije se obratilo Komisiji za zaštitu konkurencije jer propisi obavezuju zdravstvene i ustanove socijalne zaštite da prijave javno komunalnim preduzećima svaki slučaj smrti i da su ta preduzeća dužna da obezbede prevoz i smeštaju u mrtvačnicu, kao i sanduk i prevoz do groblja, čime su privatnici onemogućeni da pružaju te usluge.

Sekretar Međunarodne nadbiskupske konferencije Ćirilo i Metodije Mirko Štefković rekao je da je crkva sprečena da upravlja grobljima koja su u njenom vlasništvu jer ima sklopljene ugovor sa privatnim pogrebnicima.

Saradnik Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić je istakao da cena sahrane u nekim evropskim gradovima poput Milana, Praga, Bratislave, gde je prosečna plata oko 2.000 evra, izmedju 400 i 600 evra, dok je cena te pogrebne usluge u Beogradu oko 900 evra.

Komisija za zaštitu konkurencije smatra da treba da postoje ravnopravni uslovi za sve učesnike na tržištu komunalnih usluga i da je potrebna decentralizacija javnih preduzeća u toj oblasti, izjavio je danas predsednik Komisije Miloje Obradović.

On je komentarišući primedbe privatnih preduzeća u oblasti pogrebnih usluga na Zakon o komunalnim delatnostima, rekao da je komisija dala mišljenje na Nacrt izmena tog zakona.

„Mi smo obavestili resorno ministarstvo o našim primedbama i čekamo naredne korake. Imamo podršku Evropske komisije i EU, koji se slažu sa našim mišljenjem“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.