Vesti iz zemlje

26.02.2024. 13:42

Nova ekonomija, Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Privrednici izgubljeni u „digitalnom lavirintu“ eFaktura

Foto: Nova ekonomija

Primena sistema elektronskih faktura (SEF) umesto da pojednostavi zakomplikovala je poslovanje privrede i povećala troškove, zaključeno je na konferenciji „PDV evidencije na SEF- u i regulatorni okvir, iz ugla privrednika, računovođa, proizvođača softvera i druga aktuelna pitanja koja uvode u pravnu nesigurnost u radu“, u organizaciji Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Računovodstvene komore Srbije.

Privreda nikad nije imala veće probleme nego sada u vezi sa PDV evidencijom, odnosno duplom evidencijom i privrednici su izloženi nelogičnoj kaznenoj regulativi, istakli su učesnici konferencije.

Darko Majstorović, predsednik Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije (ZPPS) rekao je da sve vreme od uvođenja SEF-a privrednici imaju uglavnom iste probleme.

„Više puta smo ukazivali Ministarstvu finansija na probleme u funkcionisanju SEF-a i moram da kažem da u Ministarstvu uglavnom imaju razumevanja za naše predloge, smatraju da su logični i sa stanovišta privrednika opravdani.  Ali, nismo se mnogo pomerili s mesta na kom smo bili prošle godine u pogledu primene SEF-a i fiskalizacije“, rekao je Majstorović.

Prema njegovoj napomeni, cilj poreskog sistema svake zemlje je da bude jednostavan jer bi trebalo da bude lako primenjiv za privrednike.

Zakon o elektronskim fakturama nije u skladu sa Zakonom o PDV-u, Zakonom o računovodstvu i Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji što dovodi do pravne nesigurnosti u radu i nejasnoća prilikom knjigovodstvene evidencije i poreske prijave, koje su i ovako najobimnije u Evropi, zaključeno je na ovoj konferenciji.

Sistem koji podrazumeva izdavanje fiskalnih računa, za koje se čeka izjava korisnika javnog sektora, koji se zatim storniraju, pa se izdaje dokument kroz SEF, tako se jedan korak pretvorio u pet koraka i nikako se ne može nazvati digitalizacijom.

Snežana Mitrović, predsednica Udruženja Računovodstvene komore Srbije (RKS) ukazala je da je potrebno da se otklone sistemske greške u funkcionisanju SEF-a zbog kojih, kako je ona rekla, trpi država, poreski obveznici, zakonski zastupnici i računovođe.

Da bi se SEF uopšte primenjivao mora biti u potpunosti funkcionalan, a Zakon o eFakturama mora biti usklađen sa Zakonom o PDV-u, Zakonom o računovodstvu i Zakonom o poreskom postupku. Sistem mora biti u Poreskoj upravi, a ne eUpravi i mora biti povezan sa sistemom fiskalizacije.

Na konferenciji je zaključenod a treba pojednostaviti PDV evidencije u Srbiji jer su najsloženije na svetu.

Aleksandar Trifunović, predsednik Glavnog odbora ZPPS istakao je problem duplih evidencija u SEF-u.

Potrebno je ukinuti dostavljanje PDV evidencije u SEF-u do 10-og u mesecu kad je rok za PDV prijave 15. u mesecu.

Trifunović je rekao da je potrebno naći rešenje za one koji se bave prometom roba i koji sad imaju dodatne troškove i veći posao jer su otpremnice i dalje u papirnoj formi, a zatim je iste potrebno skenirati i kačiti uz eFakture (ranije je to bio jedan dokument račun-otpremnica).

Takođe, potrebno je rešiti probleme sa statusom primljenih faktura i automatskim odbijanjem ako nisu čekirane u rokovima (na primer, potpisana validna otpremnica, a faktura odbijena jer nije čekirana).

Na konferenciji je istaknuto da treba pojednostaviti poreski sistem i korigovati kaznenu regulativu jer ispada da privrednik uvek može biti u prekršaju, čak i kad nema prekršaja.

Slobodan Mićić, predsednik Skupštine RKS govorio je o tehničkim problemima prilikom primene SEF-a, i rekao da se u poslednje vreme problemi sa softverskim rešenjima i prekidi u radu portala dešavaju se obično krajem meseca jer tada se najveći broj faktura izdaje.

Izabela Balint Markov, izvršna direktorka Unije poslodavaca Zrenjanin (UPZ) rekla je da postoji mnogo problema na terenu i da se privrednici nalaze u jednom „digitalnom lavirintu“ sistema elektronskih faktura.

„U tom lavirintu suočavamo se sa mnogo komplikacija umesto da nam digitalizacija pojednostavi poslovanje i privrednici se osećaju zaglavljeno i iscrpljeno, nemaju snagu da se bave drugim izazovima. SEF nam nije pomogao u poslovanju samo nam je iskomplikovao poslovanje“, rekla je Balint Markov.

Na konferenciji je upućen poziv nadležnima da se ispita ko je odgovoran i u čijem interesu ovako komplikovan sistem koi otežava poslovanje privrede.

E- fakture u oblacima, privrednici u magli

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.