Vesti iz zemlje

20.10.2021. 11:49

Mina Buđevac

Autor: Nova Ekonomija

Promil firmi ostvaruje 28 odsto svih prihoda domaće privrede

Uprkos pandemiji korona virusa privredna društva u Srbiji su 2020. godine ostvarila poslovne prihode nešto više od 11,7 biliona dinara, što je 0,7 procenata više u odnosu na 2019. godinu. Od toga se, prema podacima ...

foto:iksabay

Uprkos pandemiji koronavirusa, firme u Srbiji su 2020. godine ostvarila poslovne prihode nešto više od 11,7 biliona (hiljada milijardi) dinara, što je 0,7 procenata više u odnosu na 2019. godinu. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), od ukupnih prihoda preko 100.000 preduzeća, promil najvećih je ostvario 3,3 biliona dinara, uz međugodišnji rast od 0,6 odsto.

Društava koja su se našla na listi „STO NAJ…“ privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima imala su udeo od 27,9 odsto u prihodima cele privrede, a zapošljavala su 16,5 odsto ukupnog broja radnika.

Čak 86 od 100 preduzeća sa ove liste bilo je prisutno na njoj i prethodne godine.

Prvo mesto na listi „STO NAJ…“ privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodom pripalo je JP Elektroprivreda Srbije koja je tokom 2020. godine ostvarila prihod od 282,7 milijardi dinarа, za 1,1 odsto više nego prošle godine.

To znači da je EPS ostvario 2,4 odsto svih poslovnih prihoda u Srbiji. 

Na drugom mesto na listi je naftna kompanija NIS AD Novi Sad, koja je prihodovao 169,8 milijardi dinara. Usled naglog pada cene nafte i smanjenja tražnje, prihodi te kompanije smanjeni su za skoro trećinu u odnosu na 2019. godinu.

Treće mesto na listi zadržao je maloprodajni lanc Delhaize Srbija DOO Beograd, čiji je obim poslovne aktivnosti povećan za 6,3 odsto i koji je ostvario prihod od 111,5 milijardi dinara.

Na četvrtom mestu na listi nalazi se proizviđač guma za vozila Тigar Tyres DOO Pirot, sa prihodima iz primarne delatnosti u iznosu od 94,5 milijardi dinara, koji su za 8,6 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu.

Peto mesto na listi je zauzela je telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija AD Beograd, koja je prihodovao 88,2 milijarde dinara, za 2,2 odsto više nego lane.  

Neto dobitak privrede Srbije u 2020. godini iznosi 711,7 milijardi dinara i za 10,7 procenata je veći u odnosu na 2019. godinu.

Od toga je sto društava sa najvećim neto dobitkom ostvarilo profit od 214,6 milijardi dinara, što je skok od 38,5 odsto na međugodišnjem nivou.

„STO NAJ…“ privrednih društava po profitabilnosti su ostvarila nešto manje od trećine celokupnog neto dobitka u Srbiji, a u njima je radio svaki deseti radnik u privredi.

Nelikvidnost je u 2020. godini evidentirana samo kod jednog društva i to u trajanju od šest dana. 

Prvo mesto na listi „STO NAJ…“ preduzeća prema neto dobitku u 2020. godini zauzima JP EPS Beograd, čiji neto dobitak iznosi oko 12,9 milijardi dinara i 3,5 puta je veći od prošlogodišnjeg.

Pritom, državna energetska kompanije je imala i znatno veći profit od svih ostalih društava. EPS je 2019. godine zauzimala 13. mesto na ovoj listi.

Drugo mesto na listi pripalo je kompaniji Tigar Tyres DOO Pirot, koja se popela sa četvrtog mesta u odnosu na 2019, osvativši dobitak od 9.2 milijardi dinara, koji je povećan za 2,1 odsto na godišnjem nivou. 

Na trećem mestu kao i prethodne godine nalazi se Telenor DOO Beograd, koji je ostvario neto dobitak u iznosu od 8,4 milijardi dinara, za 20,2 odsto manji od pošlogodišnjeg.

Četvrto mesto na listi sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom pripada Serbia Zijin Copper DOO Bor, uz ostvarenih 8,4 milijardi dinara što je 2,6 puta više u poređenju sa prethodnom godinom, kada je ova kompanija zauzela 18. mesto.

Peto mesto mesto pripalo je Сoca-Cola HBC–Srbija DOO Zemun, sa 5,7 milijardi dinara neto dobitka. Dobitak ove kompanije je povećan za 55,6 odsto u poređe nju sa prethodnom godinom kada je bila na 14. mestu.

Od 103.327 društava čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu analizirani na APR listama „STO NAJ…“ rangirano je ukupni 349 privrednih društava sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Mina Buđevac

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.