Srbija

24.08.2021. 15:01

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Prvi posao kineske firme u Srbiji: Izgradanja Doma zdravlja u Novom Sadu

Posao izgradnje Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju u Novom Sadu dobila je kompanija "China construction front group" koja je registrovana u Zrenjaninu.Ugovor je zaključen na iznos od 172,47 miliona dinara, koliko je i iznosila ponuda kompanij...

Pixabay

Srbija

24.08.2021. 15:01

Posao izgradnje Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju u Novom Sadu dobila je kompanija „China construction front group“ koja je registrovana u Zrenjaninu. Kompanija, koja je osnovana u maju 2019. godine je 100 odsto u vlasništvu „China construction first group corporation limited“ čije je sedište u Kini, a do sada nije ostvarivala poslovne prihode u Srbiji.

Ugovor je zaključen na iznos od 172,47 miliona dinara, koliko je i iznosila ponuda kompanije. Ponuda koju je podnela „China construciton front group“ bila je ujedno i jedina na tenderu. 

Posao izgradnje Doma zdravlja kineska firma dobila je zajedno sa firmama iz Srbije Krip inženjering, Geomehanika i Pars. 

Sve kontroverze kineske firme koja gradi puteve širom Srbije

Posao koji su dobile ove firme obuhvata i izradu tehničke dokumentacije i  izvođenje radova na izgradnji objekta Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju u Novom Sadu po sistemu „ključ u ruke“. 

U tenderskoj dokumentaciji kao uslovi za dobijanje posla navodi se minimalan prihod u iznosu od 360 miliona dinara u prethodne tri finansijske godine. 

Naručilac, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad,  traži i da je ponuđač uradio minimum jedan projekat objekta visokogradnje iz oblasti zdravstva, (projekat bolnice, doma zdravlja, klinike, ambulante, zdravstvenog zavoda i poliklinike) bruto površine minimum 1.000 m2.

Taj urađeni objekat uključuje i elektroenergetske instalacije, termomašinske instalacije, instalacije vodovoda i kanalizacije. 

Vlada odlučila da kineskoj kompaniji pokloni zemljište u Zrenjaninu

Uslovi su bili i minimum jedan projekat saobraćajnice, jedan projekat električnih instalacija jake i slabe struje objekta iz oblasti zdravstva, kao i jedan projekat termomašinskih instalacija za objekat iz oblasti zdravstva. 

Rok za završetak radova na Domu zdravlja je 300 dana sa garantnim rokom za izvedene radove od dve godine.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.