Vesti iz zemlje

07.06.2022. 12:48

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Računovođe: E-fakture i nove fiskalne kase ne funkcionišu

novi fiskalni računi Foto: Nova ekonomija

računi

Sistem e- faktura i nove fiskalne kase ne funkcionišu od početka primene novog Zakona o elektronskom fakturisanju, kasni se sa plaćanjem i izdavanjem računa minimium mesec dana, tvrdi Slobodan Mićić, član UO Računovovdstvene komore Srbije (RKS). Privrednici kažu da privatni sektor ne može da snabdeva javni sektor zbog nefunkcionisanja sistema e- faktura. 

Kasni se sa plaćanjem i izdavanjem računa jer svaki izdati račun mora prvo da se stornira, procedura ne može da se primeni u praksi, kaže Mićić.

„Prvi problem je sinhronizacija e- fiskalizacije i e- fakture. Pre početka, primenjivanja ova dva sistema i otkad se primenjuju nove fiskalne kase, zakonodavac je doneo Uredbu u kojoj, između ostalog, stoji da prilikom izdavanja fiskalnog računa iz maloprodaje za javni sektor, privreda je dužna da unese PIB i JBKJS broj kako bi javni sektor te fakture evidentirao. Ali, od početka primene novog Zakona ovaj sistem ne funkcioniše“, kaže Mićić. 

Da bi javni sektor platio račun, privreda je dužna da sa nove fiskalne kase izdaje fiskalni račun sa unetim PIB-om i JBKJS (Jedinstveni broj korisnika javnih sredstava), i predaje javnom sektoru, navodi on. Međutim, tu postoji problem. Ne radi, kako je zamišljeno. 

Kad privrednik donese fizički račun u knjigovodstvo, dužni su da naprave zahtev za storniranje fiskalnog računa i izradu e-fakture, kao i da naprave izjavu da nisu koristili PDV koji je iskazan na računu, kaže Mićić. 

Nakon toga, Zahtev i Izjavu dostavljaju u trgovinu, kako on kaže, u kojoj je evidentiran promet kako bi oni odradili refundaciju tog računa.

„I na kraju ponovo se izdaje faktura, ali ovog puta ne preko fiskalne kase, iako je maloprodaja dužna da izdaje račun, nego se izdaje elektronska faktura“, kaže on. 

Od Ministarstva finansija nismo dobili odgovor na pitanja, koja smo poslali u utorak (7. jula).

Primer iz prakse

„Javno preduzeće toči gorivo u mestu koje je udaljeno 200 kilometara od knjigovodstva koje im je u Beogradu. Datum izdavanja računa i pružanje usluge je 15.05.2022 godine. Vozač će u najboljem slučaju sutradan da dostavi račun knjigovodstvu, ali u praksi se to retko kad dešava, to znači da se račun ne zadužuje na vreme. Kada stigne račun, oni su dužni da izdaju Zahtev za storniranje računa i Izjavu da nisu koristili PDV. Nikad se nije desilo da u istom danu to odrade i da pošalju poštom nazad u neku opštinu.  Na primer, u Ljuboviju. Samo dok se ova procedura odradi izgubi se minimum 15 dana“, navodi Mićić. 

RAČUNOVODSTVENA KOMORA: NOVE FISKALNE KASE, E- FAKTURE I SISTEMSKE GREŠKE

Problem je što postoji dosta unetih računa preko e- fiskalizacije i ručno, preko e- faktura i zato što javni sektor ne može da plati račune jer ih nema u sistemu elektronkih faktura (SEF i SUF). 

„Tako da ukolilko je došlo do toga, privreda je dužna da dva puta plati porez za jedan promet robe i usluga. Da se ne bi to desilo, mora retroaktivno da uradi refundaciju na fiskalnoj kasi. Ali, to je nemoguće jer refundacija se može uraditi u danu kad je podnet zahtev za refundaciju, a opet mora da se sačeka da se dobiju sva dokumenta iz javnog sektora. I opet se kasni sa plaćanjem i izdavanjem fakture minimum mesec dana“, kaže Mićić. 

PRIVREDNICI PONOVO TRAŽE ODLAGANJE ROKA ZA NOVE FISKALNE KASE

Privreda je zato, kako on kaže, donela odluku da se javnom sektoru ne izdaje roba i usluge, samo zbog same procedure koja je neprimenljiva i zato što javni sektor ne plaća račune. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.